Újraszabályozzák a gesztenyepürét
A Vidékfejlesztési Minisztérium folytatja a silány minőségű termékek elleni hadjáratát: legújabb intézkedésével a gesztenyekészítményekre vonatkozó több mint harmincéves szabályozást írja újra.
Az üzletek sok olyan gesztenyepürének vagy gesztenyemasszának nevezett terméket kínálnak, amelyek fő összetevője inkább a főtt bab, mintsem a valódi szelídgesztenye. Magyarországon jelenleg mindössze egy 1979-es szabvány rendelkezik nem kötelező jelleggel a gesztenyekészítményekről, ezért az agrártárca a Magyar Élelmiszerkönyv legújabb módosításával a gyorsfagyasztott gesztenyekészítményekre új szabályozást ad ki – közölte a szaktárca csütörtökön.
Ennek eredményeként a jövőben ha a gyártó a termékét gyorsfagyasztott gesztenyemasszának vagy gyorsfagyasztott gesztenyepürének nevezi, akkor a Magyar Élelmiszerkönyv második kötetében helyet kapó irányelvben foglalt feltételeknek kell hogy megfeleljen. Ez a termékleírás meghatározza az elsődleges és egyéb összetevőket, az érzékszervi és fizikai-kémiai jellemzőket, valamint az előállítás folyamatát – írja az Origo.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
EM: tovább folytatódik a visszaváltási rendszer fejlesztése
Az előző év elejétől bevezetett rendszernek köszönhetően 2025 nyarára jelentős…
Tovább olvasom >Lassulás és áremelkedés egyszerre – így alakul a tejpiac nyáron
A tejágazatban egyszerre van jelen a nemzetközi árnövekedés és a…
Tovább olvasom >Újabb probléma hozhat élelmiszer-drágulást
Súlyos következményekkel járhat a latin-amerikai agrárszektorra nézve, ha az Egyesült…
Tovább olvasom >