Újragondolt karácsonyi klasszikus: először tehették próbára magukat Bûche de Noël versenyen a magyar cukrászok
Mandula, narancs, csokoládé: a Magyar Cukrász Ipartestület és a Debic szakmai együttműködésében megrendezett Karácsonyi fatörzs versenyen Füredi Krisztián Arany csábítás nevű desszertje nyerte el leginkább a zsűri tetszését. A mezőny izgalmas, kreatív és technikailag kifinomult alkotásai magasra tették a mércét a klasszikus karácsonyi finomság első hazai megmérettetésén.
Első alkalommal mérkőztek meg egymással az ország legfinomabb karácsonyi fatörzseit megalkotó cukrászok: a Magyar Cukrász Ipartestület különleges új versenyén a szakma hazai legjobbjai gyűltek össze, hogy bemutassák, hogyan értelmezték újra a legendás francia ünnepi desszertet, a Bûche de Noëlt. Az országszerte nagy érdeklődést kiváltó felhívás nyomán, több héten át zajló kísérletezés, tervezés és finomhangolás eredményeként végül 38 karácsonyi fatörzset neveztek be a versenyre. Komoly kihívást okoztak ezzel a szakmai zsűrinek november 18-án, a budapesti Zila Kávéházban. A résztvevők olyan desszerteket álmodtak meg, amelyek – amellett, hogy finomak és szépen mutatnak az ünnepi asztalon – technikailag is kimagasló színvonalat képviselnek.
Az egyedi ötletek mellett a verseny során a minőségi alapanyagok is kiemelt szerepet kaptak. A professzionális cukrászok számára megalkotott Debic tejtermékek biztosítottak stabil és magas színvonalú alapot a kreatív megoldásokhoz: a versenykiírás értelmében ugyanis mindegyik desszerthez kötelező volt tejszínből, vajból és krémsajtból a márka prémium minőségű alapanyagait használni. Több versenyző bátran alkalmazta a desszertek megalkotásakor a Debic új termékét, a Cream Plus Mascarponét is, amely egy krémes és bársonyos tejszín-mascarpone keverék.
Neves cukrászok és séfek értékelték a desszertek megjelenését, a textúrákat és az ízharmóniákat: Béres Anett, a Borkonyha és a Textúra étterem vezető cukrászséfje, Segal Viktor, séf és gasztronómiai tanácsadó, Jakabfi Dávid, a JD cukrászda és fagyizó tulajdonosa, Balogh László, a gyulai Százéves cukrászda cukrászmestere, a 2025-ös Magyarország tortája egyik megalkotója, és Ipacs Balázs, a Debic Magyarország cukrászati tanácsadója is részt vett a zsűrizés folyamatában.
A karácsonyi fatörzsek téli fűszeres ízvilággal idézték meg az ünnepi légkört: a gesztenye és a pekándió, a feketeribizli és a málna mellett felbukkantak narancsos-étcsokoládés kombinációk is. Több kimagasló pályamű is született: a versenyzők izgalmas és harmonikus desszerteket tettek az asztalra, miközben mindannyian merészen játszottak a klasszikus ízekkel.
Az első díjat a zsűri végül Füredi Krisztiánnak, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmesterének nyújtotta át az Arany csábításért: a letisztult és elegáns, izgalmas textúrákat bemutató fatörzs gazdag és kifinomult ízharmóniáját kakaós piskóta, narancszselé, mandulás chantilly krém, karamellizált fehércsokoládé mousse és narancsos tejcsokoládé mousse tette egyedivé.
Ezüstérmes lett a Varázslatos karácsony torta, mely Varga Izabella és Novák Ádám, a szegedi REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászmestereinek alkotása. A dobogó harmadik fokán Törő Anett (Hotel Essence*****, Pogány) Vérnarancs-kávé-mogyoró nevű karácsonyi fatörzse végezett.
„Miért éppen a karácsonyi fatörzsre esett a választásunk a Magyar Cukrász Ipartestület és a Debic első közös szervezésű hazai cukrászversenyén? Ez az ünnepi desszert már évtizedekkel ezelőtt is ismert volt Magyarországon – igaz, akkoriban jellemzően csokoládés vajkrémmel vagy párizsi krémmel készítették. A klasszikus francia desszert fölött azonban kicsit sem járt el az idő, sőt: mivel máig világszerte a francia cukrászművészet trendjei a meghatározóak, nem meglepő, hogy ez az örök klasszikus ma is ott szerepel a modern cukrászat repertoárjában is. Ez a desszert remek lehetőséget ad egy cukrásznak arra, hogy megmutassa: hagyomány és kreativitás járhatnak kéz a kézben”
– mondta Ipacs Balázs, a Debic Magyarország cukrászati tanácsadója.
Jól mutatja a verseny szakmai jelentőségét, hogy a hazai műhelyek széles köre érezte fontosnak a részvételt: cukrászdák, kávéházak, éttermek és szállodák egyaránt képviseltették magukat. A sokszínű mezőny pedig nem csupán a hamisítatlan verseny-atmoszférát teremtette meg, hanem bemutatta a magyar cukrászszakma innovációra való nyitottságát is: a desszertek úgy tisztelegtek a klasszikus recept előtt, hogy közben egyedi íz- és látványvilágok, gondolkodásmódok is kibontakoztak bennük.
Az első három helyezett a szakmai dicsőség mellett gazdagabb lett egy-egy értékes Debic termékcsomaggal is, valamint a lehetőséggel, hogy részt vegyenek a Debic Masterclass kurzuson. 2025-ben a márka Hivatalos Kiemelt Támogatói fokozaton támogatja a Magyar Cukrász Ipartestület munkáját; az értékalapú együttműködés célja a magyar cukrászat fejlődésének támogatása és innovációinak ösztönzése. A verseny kiemelkedő szakmai visszhangja és az idei sikeres megmérettetés nyomán a szervezők már tervezik a folytatást: a Karácsonyi fatörzs verseny jövőre is biztosan visszatér.
Kapcsolódó cikkeink
Év Bejglije 2022. verseny
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A Pataki János cukrász emlékverseny győztesei
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Pataki János emlékverseny 2022
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Idén sem drágul a karácsonyi hal
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Így költenek a magyarok karácsonykor
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A körforgásban tartott csomagolás akár milliárdos megtakarítást eredményezhet
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >

