Újraéledőben a csemegepultos húsáru-értékesítés

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 08. 27. 08:00

Hiába érvelt és lobbizott a Hússzövetség, a húskészítmények nem kerültek át a kedvezményes áfakörbe. Bár az öt százalék emelés nem tragikus mértékű önmagában, újabb vízcsepp az iparág amúgy is teli „poharában”. Hogy utolsó csepp, vagy utolsó előtti (netán utáni), ezt persze cége válogatja. De kétségtelen: ez az intézkedés tovább erősítheti a gyártók szempontjából negatív, nyereségromboló tendenciákat.A várható hatásokat Paróczi Ildikó, a Zemplén-Hús marketingmenedzsere így foglalja össze:
– Az áfaváltozás is, mint minden gazdasági megszorító intézkedéssel összeköthető rendelkezés, mindenképpen az alacsonyabb áru, gyengébb minőségű termékek felé sodorja a magyar vásárlókat. Emiatt további növekedés várható az első áras és saját márkás termékek eladásában. A prémium kategória kisebb, a középkategóriát magában foglaló termékkör pedig várhatóan nagyobb csökkenésre számíthat. Erősödhet az importáruk jelenléte is, hiszen, bár az emelt áfa rájuk is vonatkozik, a magyar húsipar recessziója „helyzetbe hozza” őket. Tradicionális magyar húsipari gyárak zárnak be, és többen sodródtak a csőd szélére, veszteséget termelve.
A SáGa Foodsnál kiemelik: mivel az áfaváltozás egy adott kategóriában minden termékre hatást gyakorol, ezáltal az általános árszínvonal inflálódni fog.
– Ugyanakkor ennek következtében lényeges strukturális átalakulásra nem számítunk – teszi hozzá Lovász Tamás, a cég marketingmenedzsere.

Pszichológiai határokon
Ha részletesebben megvizsgáljuk a piac szerkezetének előre jelezhető változásait, egyértelmű, hogy várhatóan a magasabb árkategóriájú termékek (szárazáruk, sonkafélék) fogyasztói ára növekszik majd látványosan. A fogyasztók ezért egyre inkább az alacsonyabb árfekvésű kategóriák (párizsik, virslifélék, klasszikus felvágottak) felé orientálódnak.
– A drágább termékeknél sok esetben az ár pszichológiai határokat is átléphet, amelyen túl a vásárló már inkább nem választja a terméket. Például ilyen lehet, ha egy önkiszolgáló csomagolású, szeletelt termék esetében a darabár meghaladja a félezer forintot – figyelmeztet Dr. Pénzes Éva, a Kaiser Food Élelmiszeripari Kft. marketingigazgatója.
A szakember még egy figyelemreméltó tendenciára hívja fel a figyelmet:
– A csemegepultos és önkiszolgáló pultos húskészítmények utóbbi fél éves forgalmának vizsgálata, amelyet az egyik piackutató cég megrendelésünkre készített, azt mutatja, hogy ugyan még mindig nagyobb részarányt képvisel az önkiszolgáló rész eladása, de rohamosan nő a csemegepultok forgalma! Ez a kedvezőbb fogyasztói árral magyarázható, hiszen a kimért szalámi és felvágott ára alacsonyabb, mint a csomagoltaké.
A cég kereskedelmi politikájában és termékfejlesztéseiben igyekszik reagálni erre az új trendre, és nyitni a csemegepultok felé. Szeletelt termékei esetében a partnereivel közösen alakítja ki a versenyképes és kedvező fogyasztói árat, amelyet augusztusban külön wobblerekkel is jeleznek.
Ezenkívül a bolti eladáshelyi ösztönző eszközök, a megfelelő módon támogatott újságos árakciók, a termékbemutatók és kóstolók mutatnak jó hatékonyságot az értékesítés ösztönzésében, tudjuk meg a marketingigazgatótól.
További újdonság, hogy a vörösáru-kategóriában új Kaiser-termékvonallal jelentkeznek, amely az egészséges táplálkozást támogatja választékával. A Kaiser Súlykontroll termékek a Béres Alexandra program segítségével jól beilleszthetők a diétás étrendbe is. Az öttagú család pulykapárizsiból (darab, illetve szeletelt kiszerelésben), szeletelt csirkemellsonkából, valamint májasból, illetve virsliből áll.
A SáGánál folyamatosan ellenőrzik és optimalizálják a termékportfóliót, függetlenül az áfaváltozástól.
– Árazási stratégiánkat fogyasztóink és vásárlóink gondolkodásának, viselkedésének, illetve egy-egy konkrét árszintre való várható reagálásának lehető legjobb megértése vezérli – hangsúlyozza ki Lovász Tamás. – Így az áfaváltozás nem feltétlen vonja maga után az árpozíciók azonnali változását. A költségcsökkentő projektek szintén folyamatosak és függetlenek az áfaváltozástól. Ugyanakkor stratégiánk, hogy magas hozzáadott értékű megoldásokkal szolgáljunk fogyasztóinknak, így termékfejlesztéseink is ezzel összhangban történnek. Hiszünk benne, hogy az árakra ható általános nyomás ellenére van kereslet a minőségi termékekre, elfogadható árszinten.

Következetes kommunikáció a nehezebb időkben is
A hosszú távú márkaépítés előnyei igazán csak ilyen nehéz időkben mutatkoznak meg. Hiszen, ha erős a márka, a hűség is erős hozzá, és kevésbé hat rá a visszaesés. Jó példa erre a Kométa, amely e nehéz időkben is folytatja tavaly elkezdett kommunikációs tevékenységét.
– Célunk, hogy a Kométa márkát fogyasztóink a megbízható, magas minőséggel azonosítsák – szögezi le Bódi Krisztina, a Kométa 99 Zrt. marketingigazgatója. – Szortimentünkben folyamatosan történnek változtatások, hogy a fogyasztói elvárások változását naprakészen kövessük. Az aktuális gazdasági helyzet nem befolyásolta lényegesen fejlesztési terveinket, csupán apróbb módosítások történtek megkezdett projektjeinkben. Kiemelt figyelmet fordítunk továbbá arra is, hogy fogyasztóink minden esetben kitűnő ár-érték arányt kapjanak a Kométa-termékek megvásárlásakor, ezért nem tervezünk szigorú lépéseket a megtakarítások érdekében. Inkább racionalizáljuk folyamatainkat, és nagyobb hatékonyságra törekszünk.
A lassan véget érő grillszezonra mari-nálthús-termékcsaláddal jelentek meg, grillkolbászaik pedig új csomagolást és új formát kaptak. Egy új termékkel is bővült vonaluk: provence-i ízesítésű grillkolbásszal, a Finom Grill termékcsalád részeként.
– Márkaüzenetünk változatlan: a Kométa-termékek kiváló minőségűek, és ár-érték arányuk is kiemelkedő – mondja Bódi Krisztina. – A marketingmix általunk használt elemeit főként hatékonyságuk alapján választjuk ki, így az idei évben szpotjaink többször láthatóak a különböző csatornákon. Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi körülmények között még inkább szükség van a folyamatos kommunikációra.
A SáGa Foods folyamatosan nyomon követi aktivitásai hatékonyságát, és ennek megfelelően alakítja marketing- és kommunikációs mixét. Minden új aktivitást vagy termékbevezetést egy tervezési folyamat előz meg, amelynek célja, hogy a célcsoport lehető legjobb feltérképezése alapján optimalizálja a cég marketingeszközeit.
– Ennek céljából például piackutatásokat végzünk, értékeljük rendszeresen beszerzett piaci adatainkat, illetve kikérjük kereskedői partnereink véleményét is – emel ki néhány elemet Lovász Tamás.

„Azt kell csinálni, amit a legjobban tudunk”
A gazdasági nehézségektől függetlenül a piac minőségi fejlődése folyik. Ennek bizonyítéka, hogy olyan kisebb cégek is talpon tudnak maradni, amelyek prémium termékekre szakosodtak, vagy olyan piaci réseket töltenek be, amelyekhez aztán sikeresen tudják kapcsolni saját nevüket.
– Azt kell csinálni, amit a legjobban tudunk – fogalmazza meg például a Zemplén-Hús Kft. válságkezelési stratégiáját Paróczi Ildikó. – Azt a termékkört kell szélesíteni, amelyben a Zemplén-Hús Kft. hagyományosan a legjobbak között van, így a lóhús-készítményekét és a szárazárukat, valamint a magyar piac folyamatos monitorozásával új, hozzáadott értékkel rendelkező termékeket kell piacra dobni.
Jelenleg a cég termékei teljes csomagolásváltáson mennek át, mely egyrészt korszerűbb csomagolóeszköz alkalmazását, másrészt a csomagolásdizájn újratervezését foglalja magában. Több termékük fog megjelenni szeletelt formában, tálcás kivitelben. A termékek egy részénél – ahol azt az eltarthatóság, a fogyasztás gyakorisága indokolja – a húsiparban jelenleg még csak kevés helyen alkalmazott, visszazárható fedőfóliát fognak alkalmazni, amely, bár megemeli a gyártási költségeket, de ezzel egy időben növeli a fogyasztás biztonságát, a termékek tovább megőrzik illatukat és ízüket.
– Az új csomagolásdizájn elemei praktikus célokat is szolgálnak, részletes termékinformációkat adnak, másrészt az ízléses termékfotók vonzzák a figyelmet és vásárlásra ösztönöznek. A zempléni táj jól felismerhető módon történő ábrázolásával pedig erősíteni szeretnénk a Zempléni márkanév jobb beépülését a fogyasztók tudatába – beszél a csomagolás funkcionális rétegeiről a marketingmenedzser.
A másik innovációs irányuk a kategóriateremtő új termékek kifejlesztése. Ennek eredménye például a tojással töltött karajuk, tarjájuk és gépsonkájuk a csemegepultok számára, illetve szeletelten, tálcás kiszerelésben az önkiszolgáló pultokba, valamint a szeletelt sült májas.
– Elsősorban prémium kategóriás újdonságainkat, illetve lóhúsból készült termékeinket szeretnénk klasszikus kommunikációs eszközökkel (például az interneten, illetve a fogyasztói sajtóban) támogatni ebben a negyedévben – tekint a jövőbe Paróczi Ildikó.

Pluszt jelenthet a hazai eredet
Hasonlóan a Zemplén-Hús Kft.-hez, a Wiesbauer-Dunahús sem méreteinek vagy minden szegmenst lefedő termékszorti-mentjének köszönheti sikereit – sokkal inkább a kezdetektől megalkuvást nem ismerő, minőségorientált üzletpolitikájának. Épp ezért a cég ügyvezetője, Dr. Tamás Endre most sem aggódik túlságosan:
– Véleményem szerint a közép-árkategóriás termékeket érintheti leghátrányosabban az áfaemelés, tekintettel arra a tényre, hogy a közép-vásárlóerő mindinkább az olcsóbb termékek vásárlása felé kényszerül a jelenlegi gazdasági helyzetben. Tekintettel arra, hogy a Wiesbauer-Dunahús minden terméke prémium kategóriába tartozik, ennek megfelelően nem olcsó, így az igényes vevő az 5 százalék pluszt valószínűleg meg fogja fizetni annak érdekében, hogy termékeinket fogyaszthassa. Részünkre nagy lehetőséget biztosít az a tény, hogy a Puszta debreceni, a Bécsi hosszú virsli és a Túra felvágott termékek a Kiváló Magyar Élelmiszer kategóriába tartoznak. Ez jelentősen segíti az értékesítésüket, hiszen egyre több vevő esetében értékelődik fel a termékválasztásnál a kiváló minőség és a hazai eredet kombinációja.
A cég az elkövetkezendő időszakban egy újdonsággal lép a piacra, mégpedig a Hagyományos prémium szafaládéval, amelytől nagy sikert remél. Az értékesítés elősegítése érdekében továbbra is az újságos akciókat és a kóstoltatásokat helyezik előtérbe, tudjuk meg az igazgató úrtól.
Sz. L.

Kapcsolódó cikkeink