Újra szennyezett tej bukkant fel Kínában
Kína figyelmeztette a tejtermékek gyártóit, hogy hamarosan ellenőrzések kezdődhetnek, mert ismét melaminnal és más, a bőrgyártásban használt anyaggal szennyezett alapanyagokat találtak.
A kínai földművelésügyi minisztérium a honlapján jelezte a kormány döntését, miszerint a hatóságok idén összesen 6 450, szúrópróbaszerű ellenőrzést hajtanak végre. A hatóságok ugyanis aggódnak amiatt, hogy a tejtermelők továbbra is használnak illegális és veszélyes módszereket a tejük proteinmennyiségének növelésére.
Mindkét anyag hozzáadása látszólag normálisra emeli a tejek proteinszintjét, ugyanakkor tartós fogyasztása egészségkárosodást okozhat, elsősorban kisgyermekeknél. A melaminnal szennyezett tápszerek fogyasztása miatt 2008-ban hat gyermek vesztette életét Kínában, és több mint 300 ezren megbetegedtek.
Az AP-nek nyilatkozó szakértő szerint a helyzet most azért vált ismét kritikussá, mert sok gyártó a melamin botrányt követően a bőrgyártásban használt más adalékot vetett be a hiányzó protein pótlására. Peter Leedham arra hívta fel a figyelmet, hogy a termelők részéről jó trükk volt a bőrgyártásból származó anyagot bevetni, hiszen azt marhák bőréből vonják ki, és mivel természetes, szinte lehetetlen kimutatni a tesztelés során.
Maga az állati fehérje ugyan nem káros az egészségre, de azok az anyagok, amelyekkel a gyártás során kezelik, veszélyesek lehetnek. A China Daily tudósítása szerint nagy dózisban károsíthatják a gyerekek egészségét, a felnőttek esetében pedig növelik a csontritkulás kockázatát – írja az AP nyomán a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >