Újra szennyezett tej bukkant fel Kínában
Kína figyelmeztette a tejtermékek gyártóit, hogy hamarosan ellenőrzések kezdődhetnek, mert ismét melaminnal és más, a bőrgyártásban használt anyaggal szennyezett alapanyagokat találtak.
A kínai földművelésügyi minisztérium a honlapján jelezte a kormány döntését, miszerint a hatóságok idén összesen 6 450, szúrópróbaszerű ellenőrzést hajtanak végre. A hatóságok ugyanis aggódnak amiatt, hogy a tejtermelők továbbra is használnak illegális és veszélyes módszereket a tejük proteinmennyiségének növelésére.
Mindkét anyag hozzáadása látszólag normálisra emeli a tejek proteinszintjét, ugyanakkor tartós fogyasztása egészségkárosodást okozhat, elsősorban kisgyermekeknél. A melaminnal szennyezett tápszerek fogyasztása miatt 2008-ban hat gyermek vesztette életét Kínában, és több mint 300 ezren megbetegedtek.
Az AP-nek nyilatkozó szakértő szerint a helyzet most azért vált ismét kritikussá, mert sok gyártó a melamin botrányt követően a bőrgyártásban használt más adalékot vetett be a hiányzó protein pótlására. Peter Leedham arra hívta fel a figyelmet, hogy a termelők részéről jó trükk volt a bőrgyártásból származó anyagot bevetni, hiszen azt marhák bőréből vonják ki, és mivel természetes, szinte lehetetlen kimutatni a tesztelés során.
Maga az állati fehérje ugyan nem káros az egészségre, de azok az anyagok, amelyekkel a gyártás során kezelik, veszélyesek lehetnek. A China Daily tudósítása szerint nagy dózisban károsíthatják a gyerekek egészségét, a felnőttek esetében pedig növelik a csontritkulás kockázatát – írja az AP nyomán a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Júniusban lassult a termelői árak éves csökkenése Németországban
Németországban a termelői árak 1,6 százalékkal csökkentek júniusban az egy…
Tovább olvasom >Erősebb félévet zártak a vidéki szálláshelyek, mint tavaly
A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A…
Tovább olvasom >Már minden Auchan-áruházban lehet muncholni
Május elejétől már minden Auchanban az eredeti árhoz képest akár…
Tovább olvasom >