Újra az élbolyban
Cseh János, a magyar konyha egyik következetes reformséfje néhány hónap után levetette a Gundel étterem séfkabátját, a hivatalos megfogalmazások szerint egészségügyi és családi okok eredményezték a válást. A felek egybehangzó álláspontja szerint jó volt, amit a konyhafőnök eltervezett a patinás étteremben, de kiderült, hogy nem „odavaló”.– Akármerre fut a világ – mondja Cseh János –, azt valamilyen módon követni kell. Megállni nem szabad. Abban teljesen egyetértettünk, hogy a megújulásra szükség van, de véleményem szerint nem lehet csak „egy kicsit” megújulni. Megvádoltak azzal, hogy tönkretettem a Gundel konyháját. Erre csak azt tudom mondani, alig két és fél hétig volt érvényben az általam összeállított étlap. Lehet ennyi idő alatt tönkretenni egy Gundelt?
Mindenképpen figyelemre méltó, hogy a séf egy esztendőn belül két alkalommal is elköszönt korábbi munkáltatójától, előbb a Novotel Congresstől, majd a Gundeltől. Igazán nem mindennapos jelenség, hogy egy „ötvenes”, szakmai körökben sikeresnek tartott szakács meg merje tenni ezt a lépést, hiszen a gyakorlat szerint Magyarországon – nyilvánvaló gazdasági okokból – nem kapkodnak két kézzel a tapasztalt, sikeres szakemberek után.
– Minden szakácsnak van egy egyedi stílusa, a főzés kifejező művészet. Az én elképzeléseim kicsit eltérnek a megszokottól, de tudjuk, egy szürrealista festmény elsőre eléggé furcsa látvány. Ám ha utánaolvas az ember, elkezdi érteni a lényegét. Most a Centrálban nyitottak az elképzeléseimre, lépésről lépésre próbáljuk elérni, hogy a kávéház a gasztronómián keresztül is felnőjön az élvonalhoz.
Cseh János úgy gondolja, csak felülről lehet megreformálni a magyar vendéglátást. Ahol nincs meg az igény a magasabb színvonalra, ott újszerű étlapokkal is nehéz azt megteremteni. Nem adja fel. Azokat az elképzeléseit, melyeket nem sikerült megvalósítania az Étrend Egyesület elnökeként, most egy új, saját alapítású klub, a Modern Magyar Konyha keretein belül csiszolgatja kollégáival.
– Egyedül kevés vagyok ehhez. A Gundelben töltött hónapok alatt ráébredtem, csapatmunka nélkül nincs esély a sikerre. Mi magyarok, történelmi gyökereink miatt konzervatív típussá váltunk. Gondolkodásmódban kell előbbre lépni, és akkor könnyebb lesz a dolgunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Viharos év a légi közlekedésben: fizetésképtelenséget jelentett légitársaságok világszerte
Az idei év nehézségei sok légitársaság számára jelentettek komoly kihívást.…
Tovább olvasom >A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >