Újabb magyar borsiker: világhírű a gyöngyösi nedű
A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola bora nemzetközi díjat nyert, melynek köszönhetően nem csak az intézmény, de az általa alkotott nedű is újabb sikert könyvelhet el, az immár hetedik alkalommal megrendezett szlovéniai Nemzetközi Egyetemi Borversenyen.
Idén a szlovéniai Mariborban hetedszer rendezték meg a Nemzetközi Egyetemi Borversenyt. A rangos megmérettetésre tizenkét európai ország mintegy húsz, szőlészeti és borászati oktatással foglalkozó felsőoktatási intézménye küldte el legjobb borait.
A nemzetközi bírákból álló zsűri az O.I.V. (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal) által előírt 100 pontos érzékszervi bírálatot követően az egyes tételeket a szokásos arany-, ezüst- bronzérmekkel díjazták, valamint az egyes kategóriákban (száraz fehérbor, száraz vörösbor, édes desszertbor) a három legmagasabb pontszámot elért bor különdíjat kapott.
Az idei borversenyen a desszertborok kategóriájában a Károly Róbert Főiskola 2006. évi késői szüretelésű aranyérmes Szürkebarát bora nyerte el a második legjobb bor különdíját. A Szürkebarát 88,5 ponttal nemcsak a kategóriájának, hanem az egész borverseny második legmagasabb pontszámú bora lett, amely mindössze fél ponttal maradt el az abszolút győztes szlovén Sauvignon blanc tétel eredményétől – hangsúlyozta Dr. Barócsi Zoltán.
A díjat a Maribori Egyetem megalapításának 35. évfordulójára rendezett nagyszabású ünnepség keretein belül szeptember 20.-án vette át a bor készítéséért felelős Dr. Barócsi Zoltán, főiskolai docens, a Károly Róbert Főiskola szakfelelős tanára.
Az elnyert díjnak köszönhetően a főiskola újabb jelentős lépést tett a szakmai elismertség további növelése és a nemzetközi kapcsolatok szélesítése terén.
A szakfelelős szerint az elnyert díj is bizonyítja, hogy a Károly Róbert Főiskola képzési struktúrájában továbbra is kulcsszerepet játszik a szőlészeti-borászati oktatás. Az idei évtől kezdődően az intézmény a bortechnológus és a szőlész-borász szaktechnikus felsőfokú szakmai képzések mellett elindította a szőlész-borász mérnöki BSc alapszakot is, amelyhez a kiváló személyi és infrastrukturális feltételek egyaránt adottak.
Forrás: umvp.hu – az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program hivatalos oldala
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >