Újabb drágulási hullám a baromfipiacokon: a csirkemell ára egy év alatt 17 százalékkal nőtt

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 08. 15. 13:23

Jelentősen emelkedtek a baromfitermékek árai Magyarországon az elmúlt hónapokban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Az RTL Híradó beszámolója szerint a csirkecomb, a szárny és a bontott csirke ára is érezhetően nőtt júniusról júliusra, de a legnagyobb mértékű drágulás a csirkemellfilét érintette.

Egyetlen hónap alatt 8, éves szinten pedig 17 százalékkal emelkedett a csirkemell ára. Hasonló trend figyelhető meg más termékeknél is: a tojás átlagosan 17 százalékkal, a pulykamellfilé pedig 12 százalékkal drágult a tavaly júliusi szinthez képest.

Mivel ezek az árucikkek az árréstop alá tartoznak, a mostani drágulás arra utal, hogy a beszállítói költségek növekedtek, nem a kiskereskedelmi láncok áraiban történt változtatás.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője úgy fogalmazott: „a takarmányköltségek jelentik a baromfitartás költségeinek legnagyobb részét, a második pedig az energia. Ha egyik sem csökken, hanem mindkettő növekszik, akkor a baromfitermékek fogyasztói ára is növekedhet, feltéve, ha tudják azt érvényesíteni a termelők.”

A szakértő szerint a következő hónapokban szinte minden baromfitermék további drágulására lehet számítani. A háttérben a fokozódó aszályhelyzet áll: a Hungaromet előrejelzése alapján csapadék legkorábban a jövő hét második felében várható, addig a szárazság területi kiterjedése és súlyossága tovább nő.

A HUN-REN kutatóintézet elemzése szerint a tartós szárazság leginkább a kukorica, a burgonya és az alma termését veszélyezteti. A kukorica esetében ez különösen aggasztó, hiszen a takarmányárakon keresztül közvetlenül hat a baromfihús és a tojás árára is.

Kapcsolódó cikkeink