Új boros központ lesz?

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 09. 23. 09:10

A város szívében lévő Paris Budapest Restaurant most közelebb hozza vendégeit a bor kultúrájának megismeréséhez és borvacsorával, rendszeres borestekkel, valamint saját Cuvée-jével vezeti be az érdeklődőket ennek a csodálatos italnak a történetébe.

Borgasztronómia. Magyarország. Két fogalom, mely ősidők óta szorosan összefonódik nem csak a magyarok gondolataiban, de már külföldi látogatók és borszakértők körében is. Hazánk bornagyhatalom, számos címmel, ranggal és kitüntetéssel illették már az ország borvidékeinek különlegességeit, melyekre valóban büszkék lehetünk. Hiszen ki ne hallott volna már a Villányi, Egri vagy éppen a Tokaji és Szekszárdi borokról? Ki ne ízlelte volna meg az édes nedűt, mely a Dunántúltól kezdve az Észak-keleti lejtőkig terem? A borkultúra, ahogy egy évszázaddal ezelőtt, úgy ma is fénykorát éli, nem csak a fogyasztás szempontjából, de az azt övező hagyományokkal egyetemben. Hatalmas szüreti mulatságok, mustkészítés, hajnalig tartó tánc és kóstolgatás előzi meg azt, hogy egy bor végül hordókba, majd palackokba kerüljön.

A Paris Budapest Restaurant is hatalmas hangsúlyt fektet borkészletének tökéletesítésére. Közel 120 tétel közül válogathat az ide betérő vendég és nem csak a hazai, de akár a chilei, ausztrál vagy éppen a francia borok közül is megtalálhatja mindenki a neki tetsző fajtát. Kihasználva nagy választékát az étterem szeptembertől egy izgalmas programmal egészítette ki a csütörtök estéit, azok számára, akiket egy kicsit is érdekel a borok világa és nem csak ízlelgetni, de igazán megismerni is szeretné az étteremben felszolgált különlegességeket. Minden héten, csütörtökön 18:00-20:00-ig Kiss Gábor borszakértő hozzáértően mutatja be az étteremben kapható borokat, ahol egy jó hangulatú beszélgetés mellett ízlelgetni is lehet a finomságokat.

Kiss Gábor az egyik legfiatalabb tagja a villányi új generációnak. Saját erőből építette fel a mára igen jelentőssé vált pincészetét, ahol 8 hektáron termel szőlőt. Kedvenc borfajtái a Kékoportó, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és a Merum Cuvée, amiből a pincészet díjnyertes bora is készül. Érzékeny, poétikus lélek, számára a borkészítés harmonikus egyesülés a természettel. Hitvallásának szerves része, hogy minél többet tud meg a növényről, minél jobb borokat készít a gondosan és szeretettel művelt szőlőből, annál inkább értelmet nyer az élete. Számára az emberi tényező a legfontosabb, azoknak a döntéseknek a hosszú láncolata, amely nélkül nem valósulhatna meg ez a tökéletes átalakulás: a szőlőből bor lesz. Erről a hitvallásról is hallhatunk, ha csütörtökönként kikérdezzük véleményét az éppen általunk fogyasztott pohár bor valamelyikéről. Legyen szó bár egy baráti összejövetelről, vagy egy fontos esemény ünnepléséről, sok szeretettel ajánljuk a csütörtök esti időpontot, hiszen a fogyasztott borok íze még édesebb vagy épp szárazabb lehet, ha egy igazi szakértőtől kérünk róluk egy kis bemutatást.

A rendszeres bortalálkozókon kívül egy egyszeri, kihagyhatatlan borvacsora is terítékre kerül, mely azoknak nyújthat igazi gasztronómiai élményt, akik szívesen vegyítik egy vacsora fogásait a hozzájuk illő borral. Tökéletes összhang. Akár ez is lehetne annak a borvacsorának a jelmondata, amely szeptember 16-án este fél 8-tól kerül megrendezésre a Paris Budapest Restaurant-ban. A vacsorát szintén Kiss Gábor borász vezeti. Az ő ajánlásával és Andreas Mensch főszakács felügyeletével állították össze a vacsorára a menüt, hiszen náluk jobban ki tudhatná, hogy egy jó fogás koronája a hozzá tökéletesen illő nedű, illetve a bor igazi zamatát ragadhatjuk meg, ha kiegészítjük egy-egy finom falattal. A jó hatás tehát kölcsönös, a legfőbb cél pedig a kulináris élvezet.

Kapcsolódó cikkeink