Új világ a csirkeiparban: a European Chicken Commitment térnyerése
Civil kezdeményezésből ágazati sztenderd
A European Chicken Commitment eredetileg állatjóléti civil szervezetek javaslataként született meg, célja pedig a brojlercsirkék életkörülményeinek javítása volt. Az első, tudományosan alátámasztott javaslatokat 2017-ben tették közzé, és azóta több tíz civil szervezet csatlakozott hozzá. Az ECC hivatalosan Better Chicken Commitment néven folytatja munkáját, és már egy sor világcég is elkötelezte magát a szabványok betartása mellett, vállalva a magasabb előállítási költségeket és a fokozott környezeti terhelés kezelését.
A fogyasztói elvárások diktálják a változást
A kezdeményezéshez csatlakozó cégek – gyorsétteremláncok, élelmiszeripari óriások és szálláshely-szolgáltatók – olyan alapanyagokra kötelezik el magukat, amelyek drágábbak, de jobban megfelelnek a fogyasztói elvárásoknak az állatjólét szempontjából. Az ECC példája jól mutatja, hogy a civil mozgalmak hatására az ipar is egyre inkább hajlandó változtatni, és akár az ágazati szabványok szigorítását is vállalni egy fenntarthatóbb és etikusabb élelmiszerrendszer érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
Már ugyanannyi csirke fogy a McDonald’s-nál, mint marha
A McDonald’s hamarosan bemutatja új csirkés Big Mac szendvicsét az…
Tovább olvasom >A disznó és a csirke uralta a piacot
Az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb jelentése szerint 2024 első negyedévében jelentős…
Tovább olvasom >Erre érdemes figyelni, ha csirkehúst veszünk
A csirkehús vásárlása során számos tényezőre érdemes odafigyelni, hogy biztosak…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hogyan fognak az európaiak vásárolni az idei ünnepi szezonban?
A ShopFully és az Offerista Group az „Holiday Shopping Study…
Tovább olvasom >Új napelemparkkal bővül a Nestlé szerencsi gyár
Jövő márciusban lép működésbe az az 1,5 GW éves teljesítményű…
Tovább olvasom >Az irodapiacon túlkínálat, a kiskereskedelmi ingatlanok és szállodák terén visszatérő kereslet várható 2025-ben
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacot jelenleg a tranzakciószámok csökkenése és a…
Tovább olvasom >