Új világ a csirkeiparban: a European Chicken Commitment térnyerése
Civil kezdeményezésből ágazati sztenderd
A European Chicken Commitment eredetileg állatjóléti civil szervezetek javaslataként született meg, célja pedig a brojlercsirkék életkörülményeinek javítása volt. Az első, tudományosan alátámasztott javaslatokat 2017-ben tették közzé, és azóta több tíz civil szervezet csatlakozott hozzá. Az ECC hivatalosan Better Chicken Commitment néven folytatja munkáját, és már egy sor világcég is elkötelezte magát a szabványok betartása mellett, vállalva a magasabb előállítási költségeket és a fokozott környezeti terhelés kezelését.
A fogyasztói elvárások diktálják a változást
A kezdeményezéshez csatlakozó cégek – gyorsétteremláncok, élelmiszeripari óriások és szálláshely-szolgáltatók – olyan alapanyagokra kötelezik el magukat, amelyek drágábbak, de jobban megfelelnek a fogyasztói elvárásoknak az állatjólét szempontjából. Az ECC példája jól mutatja, hogy a civil mozgalmak hatására az ipar is egyre inkább hajlandó változtatni, és akár az ágazati szabványok szigorítását is vállalni egy fenntarthatóbb és etikusabb élelmiszerrendszer érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
Szárnyalnak az árak a baromfipiacon: drágult a csirke, a pulyka és a tojás is
Az elmúlt hónapokban látványos áremelkedés zajlott le a hazai baromfi-…
Tovább olvasom >Ezért került csirke a Pizza Hut étlapjára
Néhány napja új csirkés kínálattal bővült a Pizza Hut étlapja…
Tovább olvasom >Egyre többen, de még nem elegen vállalják a ketrecmentes tartási rendszert
A Magyarországon élő közel 8 millió tojótyúk mindössze 20-30%-a él…
Tovább olvasom >További cikkeink
OKSZ: Átlátszó szőnyeg alá söpri az inflációt az árrésstop
A lakosság háromnegyede szerint emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, és ebben…
Tovább olvasom >Védelmet kapnak a húskészítmények elnevezései – irányt mutat az Európai Bizottság új javaslata
Újabb lépést tesz az átláthatóbb és tisztességesebb élelmiszerpiac irányába az…
Tovább olvasom >Dübörög a dinnyeszezon, elindult a kampány
Idén is elindult a nyár egyik legkedveltebb gyümölcsének, a hazai…
Tovább olvasom >