Új világ a csirkeiparban: a European Chicken Commitment térnyerése
Civil kezdeményezésből ágazati sztenderd
A European Chicken Commitment eredetileg állatjóléti civil szervezetek javaslataként született meg, célja pedig a brojlercsirkék életkörülményeinek javítása volt. Az első, tudományosan alátámasztott javaslatokat 2017-ben tették közzé, és azóta több tíz civil szervezet csatlakozott hozzá. Az ECC hivatalosan Better Chicken Commitment néven folytatja munkáját, és már egy sor világcég is elkötelezte magát a szabványok betartása mellett, vállalva a magasabb előállítási költségeket és a fokozott környezeti terhelés kezelését.
A fogyasztói elvárások diktálják a változást
A kezdeményezéshez csatlakozó cégek – gyorsétteremláncok, élelmiszeripari óriások és szálláshely-szolgáltatók – olyan alapanyagokra kötelezik el magukat, amelyek drágábbak, de jobban megfelelnek a fogyasztói elvárásoknak az állatjólét szempontjából. Az ECC példája jól mutatja, hogy a civil mozgalmak hatására az ipar is egyre inkább hajlandó változtatni, és akár az ágazati szabványok szigorítását is vállalni egy fenntarthatóbb és etikusabb élelmiszerrendszer érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
Ezért került csirke a Pizza Hut étlapjára
Néhány napja új csirkés kínálattal bővült a Pizza Hut étlapja…
Tovább olvasom >Egyre többen, de még nem elegen vállalják a ketrecmentes tartási rendszert
A Magyarországon élő közel 8 millió tojótyúk mindössze 20-30%-a él…
Tovább olvasom >Már ugyanannyi csirke fogy a McDonald’s-nál, mint marha
A McDonald’s hamarosan bemutatja új csirkés Big Mac szendvicsét az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új lendületet kap a LoveRaw: felvásárolta a Smart Organic
A bolgár székhelyű Smart Organic felvásárolta a brit LoveRaw vegán…
Tovább olvasom >Idén magához térhet a spanyol online élelmiszerpiac
Két év csökkenés után újra növekedésnek indulhat a spanyol online…
Tovább olvasom >Kevesebb hús, változatlan íz: hibrid darált marhahússal kísérletezik a Lidl Belgiumban
A Lidl Belgiumban bevezette első „hibrid” hús termékét: az új…
Tovább olvasom >