Új világ a csirkeiparban: a European Chicken Commitment térnyerése

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 11. 12. 11:07
Egyre nagyobb figyelmet kap az állatjóléti elvárások szigorítása az európai csirkeiparban, köszönhetően a civil kezdeményezésként indult, ám már világcégek támogatását élvező European Chicken Commitment (ECC) szabványnak. Az ECC keretében megfogalmazott javaslatok jelentősen növelnék a csirke előállítási költségeit – becslések szerint akár 37,5%-kal –, és komoly beruházásokat igényelnének az ágazat szereplőitől. Úgy tűnik, hogy 2026-tól valóban új korszak kezdődhet az iparágban, mivel olyan nagyvállalatok álltak a kezdeményezés mellé, mint az IKEA, az Unilever, a Nestlé és a Burger King – írja az Agrárszektor.

Civil kezdeményezésből ágazati sztenderd

A European Chicken Commitment eredetileg állatjóléti civil szervezetek javaslataként született meg, célja pedig a brojlercsirkék életkörülményeinek javítása volt. Az első, tudományosan alátámasztott javaslatokat 2017-ben tették közzé, és azóta több tíz civil szervezet csatlakozott hozzá. Az ECC hivatalosan Better Chicken Commitment néven folytatja munkáját, és már egy sor világcég is elkötelezte magát a szabványok betartása mellett, vállalva a magasabb előállítási költségeket és a fokozott környezeti terhelés kezelését.

A fogyasztói elvárások diktálják a változást

A kezdeményezéshez csatlakozó cégek – gyorsétteremláncok, élelmiszeripari óriások és szálláshely-szolgáltatók – olyan alapanyagokra kötelezik el magukat, amelyek drágábbak, de jobban megfelelnek a fogyasztói elvárásoknak az állatjólét szempontjából. Az ECC példája jól mutatja, hogy a civil mozgalmak hatására az ipar is egyre inkább hajlandó változtatni, és akár az ágazati szabványok szigorítását is vállalni egy fenntarthatóbb és etikusabb élelmiszerrendszer érdekében.

Kapcsolódó cikkeink