Új védjegy garantálja a magyar élelmiszerek GMO-mentességét
Új védjegyet vezet be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes magyar élelmiszerek megkülönböztetésére – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
A tárcavezető kiemelte, hogy a védjegy, amelynek alapmotívuma matyóhímzéses minta, az egészséges, jó minőségű, természetes, GMO-mentes élelmiszereket jelöli. A védjegy tulajdonosa az FM, amely a tanúsítással a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szervezetét, az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft.-t (Élbc NKft.) bízta meg – tette hozzá.
A miniszter hangsúlyozta, hogy a védjegy bevezetésével a tárca Magyarország GMO-mentes mezőgazdasági termelést erősíti. A világon elsőként a magyar alaptörvény mondta ki a mezőgazdasági termelés GMO-mentességét, ehhez kapcsolódik a vásárlók tájékoztatása, a fogyasztói tudatosság erősítése – húzta alá.
Rámutatott arra is, hogy Magyarország az Európai Unióban (EU) élharcosa volt a GMO-mentes mezőgazdasági termelésnek az elmúlt években. Kezdeményezték az európai szójanyilatkozatot, és útjára indult a Szövetség a GMO-mentes Európáért összefogás. Emellett Magyarországon folyamatosan ellenőrzik a mezőgazdasági termelést, a vetőmagokat a környezet tisztaságának és az élelmiszerek biztonságának megőrzése érdekében – mondta.
Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár ismertette, hogy a tanúsítvány igényléséről a vállalkozások és kistermelők az Élbc NKFt. honlapján kaphatnak információt. A védjegy megszerzéséhez mellékelni kell a termékek leírását, illetve a felhasznált GMO-mentes alapanyagok nyomonkövethetőségét.
Kiemelte, hogy a GMO-mentes védjegy az első olyan tanúsítvány Magyarországon, amely hiteles, állami garanciát nyújtó termékbiztonságot jelent. Az ellenőrzéseknek köszönhetően az elmúlt két évben nem került GMO-val szennyezett vetőmag forgalomba az országban, és az üzletekbe sem került GMO-val szennyezett vagy nem megfelelően jelölt termék – sorolta.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a védjegy elsősorban a magyar vásárlók tájékoztatását szolgálja, azonban ez nem zárja ki azt, hogy a vállalkozások a külföldi értékesítéskor használják, népszerűsítve ezzel a magyar, jó minőségű, GMO-mentes élelmiszereket. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Idén is lesz uborkaszezon. Sőt, már van!
Nem várjuk tétlenül az uborkaszezont. Elkészítettük a kiváló minőségű fürtös…
Tovább olvasom >Bővítik a Kiváló Minőségű Élelmiszer termékkategóriáit
Hamarosan bővülhet a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy termékkategóriáinak száma –…
Tovább olvasom >Zöld fordulatra” van szükség az élelmiszerbiztonság területén
Az egészséges és biztonságos élelmiszerek, a GMO-mentesség fenntartása, valamint az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hogyan fognak az európaiak vásárolni az idei ünnepi szezonban?
A ShopFully és az Offerista Group az „Holiday Shopping Study…
Tovább olvasom >Az irodapiacon túlkínálat, a kiskereskedelmi ingatlanok és szállodák terén visszatérő kereslet várható 2025-ben
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacot jelenleg a tranzakciószámok csökkenése és a…
Tovább olvasom >A 3,01 literes üdítőspalackok vitája: nem szándékos rendszerkerülés, hanem átmeneti megoldás
A magyar piacon megjelenő, 3,01 literes üdítőspalackok körüli vita kapcsán…
Tovább olvasom >