Új vásárlási szempontok erősödtek fel
Az európai gazdálkodók (COPA) és gazdaszervezetek (COGECA) érdekvédelmi szervezetének 2012. október 1–3. között Budapesten megtartott kongresszusa gazdag programot kínált a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségét és a termelékenységet alakító tényezőktől kezdve az élelmiszerlánc működéséig. Az elhangzottakból emelünk ki néhány gondolatot.
A Carrefour kereskedelmi vezérigazgatója, Jérôme Bédier érzékletesen vázolta fel a fogyasztói szokások napjainkban tapasztalható átalakulását. Szerinte egyértelmű, hogy a nagy bevásárlóközpontok veszítenek pozíciójukból, és egyre nagyobb a fogyasztói igény a kisebb méretű, belvárosokba visszatelepülő, a fogyasztóhoz minél közelebb kerülő értékesítési egységek iránt. Ezért a városközpontok újrafoglalása jellemzi
a kiskereskedelmi hálózatok fejlesztési koncepcióját.
A mai fogyasztó takarékosabban és a valós szükségleteit racionálisabban lefedő módon vásárol, legalább is Nyugat-Európában, mondta Bédier úr. Olyan termékek iránt érdeklődik, amelyek hasznosságáról, egészségességéről és származási helyéről meggyőződik. Így nagy
a keletje a biotermékeknek, az eredetmegjelölt, illetve márkanévvel fémjelzett termékeknek. Felfutóban van a helyi termékek iránti kereslet is, ami mögött erősödő identitástudat, az élelmiszer-biztonság
és egészségtudatosság, valamint a helyi gazdaságot támogató patriotizmus húzódik meg.
A Carrefour számára is preferált partneri csoport a termelők szövetkezete, hiszen a méret, az azonos minőség, az egységes megjelenés könnyebb kezelhetőséget kölcsönöz.
Párbeszédre van szükség
Felfutóban van az internetes kereskedelem is, ami a nem élelmiszer típusú termékek kiskereskedelmi forgalmát teljesen kibillentette a megszokott kerékvágásból. Pozitívuma ennek az értékesítési formának az árak minőséghez kötött összehasonlíthatósága. Ma már mintegy 700 ezer fogyasztó vesz élelmiszert is az interneten. Az új értékesítési csatorna innovatív hozzáállást igényel termelőtől, feldolgozótól és forgalmazótól egyaránt. Az ár azonban továbbra is központi kérdése a fogyasztói piacnak.
A fogyasztói szokások változásából levonható következtetések:
– Közvetlen párbeszédre van szükség az ágazat szereplői között.
– Meg kell osztani a problémákat ahhoz, hogy a másik belátással kezelje a kapcsolatot.
– Az ágazatközi szervezetekre egyre nagyobb szükség lesz, velük lehet értelmes párbeszédet folytatni a konfliktusok elrendezésében. A konfrontálódás ugyanis megrengetheti a fogyasztói bizalmat, és mindkét fél számára veszteséget okoz.
– Minőség, eredet, nyomon követhetőség, azaz átláthatóság a fogyasztói bizalom megszerzésének és megtartásának
a záloga.
– Meg kell adni a fogyasztó számára a választhatóság esélyét.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >