Új takarmányadalékot engedélyezett az EU: így hat az állatok egészségére az L-arginin
Az Európai Unió engedélyezte az L-arginin takarmányadalékként való használatát, amely új lehetőségeket kínál a haszonállatok kiegyensúlyozott aminosav-ellátására. Az új rendelet értelmében az Escherichia coli CGMCC 7.401 által előállított L-arginin valamennyi állatfaj takarmányában alkalmazható, a szabályozás 2025. április 22-étől kötelező érvényű az összes uniós tagállamban – írja az Agrárszektor.
A fehérjék építőelemeként ismert L-arginin különösen fontos a szív- és érrendszeri funkciók, valamint a veseműködés szabályozásában. Czompó Krisztián, a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. értékesítési és innovációs igazgatója kifejtette: az L-arginin egy esszenciális aminosav, amely szerepet játszik a fehérjeszintézisben, az anyagcserében, a növekedésben, az immunrendszer működésében, valamint a nitrogén-oxid bioszintézis révén az érrendszer egészségének fenntartásában is.
Az állatok táplálásában azért vált kiemelten fontossá az L-arginin szerepe, mert a takarmányozásban egyre inkább háttérbe szorulnak az állati eredetű fehérjeforrások, például a húsliszt. Ezzel párhuzamosan a növényi eredetű diéták kerültek előtérbe, amelyek ugyanakkor magasabb nyersfehérje-tartalmú étrendet igényelnek az állatok teljes aminosavszükségletének kielégítéséhez. A szintetikus aminosavak, így az L-arginin alkalmazása lehetővé teszi, hogy alacsonyabb összfehérje-tartalmú takarmányok mellett is biztosítani lehessen a szükséges aminosav-ellátást.
Czompó Krisztián hangsúlyozta: amennyiben a haszonállatok takarmánya megfelelően van összeállítva, az aminosavhiány ritkán okoz problémát. Az L-arginin használata azonban tovább javíthatja az állatok általános egészségi állapotát és teljesítményét, különösen a modern, fenntarthatóbb takarmányozási rendszerekben.
Az új adalékanyag engedélyezése az uniós agrárágazat innovációs törekvéseinek része, amely a takarmányozás hatékonyságának növelését és a környezeti terhelés csökkentését célozza.
Kapcsolódó cikkeink
Műanyag csomagolási hulladék az EU-ban: 35,3 kg/fő
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Uniós adó jöhet az ultrafeldolgozott élelmiszerekre és az alkoholos üdítőkre – készül az EU első kardiovaszkuláris akcióterve
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Így készülhetnek fel a magyar cégek az új kereskedelmi világrendre
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
A HORECA szektor az Alimentaria+Hostelco 2026-tal közösen formálja a vendéglátás jövőjét
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A retail-szektor kihívásai: válságállóbbá edződött a kiskereskedelem
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Hogyan kerülhetőek el az online vásárlás bosszúságai?
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
