Új takarmányadalékot engedélyezett az EU: így hat az állatok egészségére az L-arginin
Az Európai Unió engedélyezte az L-arginin takarmányadalékként való használatát, amely új lehetőségeket kínál a haszonállatok kiegyensúlyozott aminosav-ellátására. Az új rendelet értelmében az Escherichia coli CGMCC 7.401 által előállított L-arginin valamennyi állatfaj takarmányában alkalmazható, a szabályozás 2025. április 22-étől kötelező érvényű az összes uniós tagállamban – írja az Agrárszektor.
A fehérjék építőelemeként ismert L-arginin különösen fontos a szív- és érrendszeri funkciók, valamint a veseműködés szabályozásában. Czompó Krisztián, a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. értékesítési és innovációs igazgatója kifejtette: az L-arginin egy esszenciális aminosav, amely szerepet játszik a fehérjeszintézisben, az anyagcserében, a növekedésben, az immunrendszer működésében, valamint a nitrogén-oxid bioszintézis révén az érrendszer egészségének fenntartásában is.
Az állatok táplálásában azért vált kiemelten fontossá az L-arginin szerepe, mert a takarmányozásban egyre inkább háttérbe szorulnak az állati eredetű fehérjeforrások, például a húsliszt. Ezzel párhuzamosan a növényi eredetű diéták kerültek előtérbe, amelyek ugyanakkor magasabb nyersfehérje-tartalmú étrendet igényelnek az állatok teljes aminosavszükségletének kielégítéséhez. A szintetikus aminosavak, így az L-arginin alkalmazása lehetővé teszi, hogy alacsonyabb összfehérje-tartalmú takarmányok mellett is biztosítani lehessen a szükséges aminosav-ellátást.
Czompó Krisztián hangsúlyozta: amennyiben a haszonállatok takarmánya megfelelően van összeállítva, az aminosavhiány ritkán okoz problémát. Az L-arginin használata azonban tovább javíthatja az állatok általános egészségi állapotát és teljesítményét, különösen a modern, fenntarthatóbb takarmányozási rendszerekben.
Az új adalékanyag engedélyezése az uniós agrárágazat innovációs törekvéseinek része, amely a takarmányozás hatékonyságának növelését és a környezeti terhelés csökkentését célozza.
Kapcsolódó cikkeink
Korlátozza az EU a készpénzes fizetést
Az Európai Unió 2027-től maximálja a készpénzben teljesíthető fizetések összegét:…
Tovább olvasom >Új piacokat keres az EU az élelmiszeripar számára
Az amerikai piac kiesése komoly kihívást jelent az Európai Unió…
Tovább olvasom >Az EU 140 millió eurót fektet generatív mesterséges intelligencia bevezetésére az agrár-élelmiszeriparban is
Az Európai Bizottság négy új pályázati felhívást tett közzé a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: nagy az esélye az árréscsökkentés fenntartásának
Nagy esélye van annak, hogy az árréscsökkentési intézkedést nem vezetik…
Tovább olvasom >A magyar mellett a szlovák malomiparosok is elutasítják a rovarokat az élelmiszerekben
A Szlovák Malomipari Szövetség csatlakozott a hazai pékek kezdeményezéséhez, és…
Tovább olvasom >Új uniós útmutatók segítik a felkészülést az EUDR alkalmazására
Az Európai Bizottság új útmutatót és gyakran ismételt kérdéseket tartalmazó…
Tovább olvasom >