Új takarmányadalékot engedélyezett az EU: így hat az állatok egészségére az L-arginin

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 04. 28. 10:57

Az Európai Unió engedélyezte az L-arginin takarmányadalékként való használatát, amely új lehetőségeket kínál a haszonállatok kiegyensúlyozott aminosav-ellátására. Az új rendelet értelmében az Escherichia coli CGMCC 7.401 által előállított L-arginin valamennyi állatfaj takarmányában alkalmazható, a szabályozás 2025. április 22-étől kötelező érvényű az összes uniós tagállamban – írja az Agrárszektor.

A fehérjék építőelemeként ismert L-arginin különösen fontos a szív- és érrendszeri funkciók, valamint a veseműködés szabályozásában. Czompó Krisztián, a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. értékesítési és innovációs igazgatója kifejtette: az L-arginin egy esszenciális aminosav, amely szerepet játszik a fehérjeszintézisben, az anyagcserében, a növekedésben, az immunrendszer működésében, valamint a nitrogén-oxid bioszintézis révén az érrendszer egészségének fenntartásában is.

Az állatok táplálásában azért vált kiemelten fontossá az L-arginin szerepe, mert a takarmányozásban egyre inkább háttérbe szorulnak az állati eredetű fehérjeforrások, például a húsliszt. Ezzel párhuzamosan a növényi eredetű diéták kerültek előtérbe, amelyek ugyanakkor magasabb nyersfehérje-tartalmú étrendet igényelnek az állatok teljes aminosavszükségletének kielégítéséhez. A szintetikus aminosavak, így az L-arginin alkalmazása lehetővé teszi, hogy alacsonyabb összfehérje-tartalmú takarmányok mellett is biztosítani lehessen a szükséges aminosav-ellátást.

Czompó Krisztián hangsúlyozta: amennyiben a haszonállatok takarmánya megfelelően van összeállítva, az aminosavhiány ritkán okoz problémát. Az L-arginin használata azonban tovább javíthatja az állatok általános egészségi állapotát és teljesítményét, különösen a modern, fenntarthatóbb takarmányozási rendszerekben.

Az új adalékanyag engedélyezése az uniós agrárágazat innovációs törekvéseinek része, amely a takarmányozás hatékonyságának növelését és a környezeti terhelés csökkentését célozza.

Kapcsolódó cikkeink