Új palackozóüzem és pálinkafőző Érpatakon
Szeptemberre automata palackozó üzemet és új pálinkafőzőt épít a földrajzi árujelző-oltalomban részesült érpataki Zsindelyes Pálinkafőzde. A 229 millió forintos beruházás részben európai uniós támogatásból valósul meg.
A fejlesztés része a 43 hazai pálinkafőző számára kiírt pályázatnak, mellyel 50 százalékos önerő mellett összesen 6,4 milliárd forinttal segítik a szeszfőzdéket.
Az automatizált palackozó üzem 8 óra alatt 24 ezer üveg pálinka palackozására lesz alkalmas. A beruházás keretében elvégzik továbbá az épületek teljes tetőszerkezet-átalakítását és hőszigetelését, felépítenek egy 540 négyzetméteres késztermék raktárat és felújítják a 100 ezer liter befogadóképességű, nagyrészt a fahordó érlelésű pálinkák ágyazására és tárolására alkalmas épületet.
A fejlesztéseket legalább öt évig kell működtetni, emellett a cégnek vállalnia kellett plusz munkaerő foglalkoztatását és a nettó árbevétel növelését. A tavalyi árbevétel közel 2,5 milliárd forintot tett ki a 46 dolgozót foglalkoztató Zsindelyes Pálinkafőzdénél. A cég tavaly 75 ezer hektoliterfoknyi pálinkát állított elő, az idén az új üzem megépítésével már 150 ezret fognak. Eddig zömmel kommersz italokat készítettek, ám a jövőben a hangsúlyt a pálinkára helyezik.
Papp József ügyvezető szerint az iparág jövője a pálinka- és a gasztroturizmusban rejlik; ennek kiaknázására alakította meg a tiszabecsi, napkori, tarpai, panyolai és az érpataki pálinkafőzde és a hozzájuk társult hat megyei étterem és szálloda a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pálinkaút egyesületet – írja az MTI nyomán a Portfolio.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Vezetőváltás a Henkel magyarországi Consumer Brands üzletága élén
2025 április elsejétől Maurizio Salvaggio a Henkel Magyarország Consumer Brands…
Tovább olvasom >A piaci kihívások mellett is növekedni tudott a BioTechUSA-cégcsoport
Közzétette éves jelentését a tisztán hazai tulajdonú BioTechUSA-cégcsoport: a gazdasági…
Tovább olvasom >Megújult a KOMETA – Jó étellel a jó életért
Buona vita!, azaz jó élet lett az olasz gyökerekkel is…
Tovább olvasom >