Új nemzetközi kutatás a fenntartható étrenddel kapcsolatos fogyasztói attitűdökről: meglepő eredmények a változtatási hajlandóságról
Egy brit ügynökség 5600 főt felölelő, hét országban (USA, Nagy-Britannia, Svédország, Németország, India, Brazília, Kína) elvégzett kutatása alapján jelentős eltérések mutatkoznak az egyes piacok között a fogyasztók fenntartható élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos viselkedésében és preferenciáiban. A kutatásból az derült ki, hogy korántsem mindenki kész drasztikus változtatásra, bármennyire sokat is hallani mostanában a környezet állapotával kapcsolatos aggodalmakról, meg a zöldebb választási lehetőségekről.

A növényi alapú fehérjeforrások népszerűbbek lesznek a jövőben
A növényi alapú hús- és tejhelyettesítő termékekhez való hozzáállás egy jó példa a kutatásban tapasztalt eltérő fogyasztói hozzáállásra az egyes piacokon. Az európai térségben az előrejelzések szerint jelentős növekedés várható a következő öt évben ebben a kategóriában. A régióban ezeknek a termékeknek a legnagyobb felvevőpiaca Németország, ahol nő a vegán és vegtáriánus fogyasztók száma, és ez utóbbiak aránya mára eléri a 10 százalékot. Ugyanakkor érdekes módon ebben a kutatásban azt találták, hogy az európai és az USA-beli vásárlók kevésbé pozitívan állnak ehhez a termékcsoporthoz, mint az indiai, kínai és brazil fogyasztók. Amikor arról kérdezték őket, hogy szerintük a növényi alapú fehérjeforrások népszerűbbek lesznek-e a jövőben az állati eredetű társaiknál, akkor az indiaiak 68 százaléka igennel válaszolt a húsok, és 55 százaléka a tejtermékek vonatkozásában. Ehhez képest az angol vásárlók 37 százaléka gondolja úgy, hogy a vegán opciók kiválthatják a húst és 35 százalék voksol erre a tejtermékek esetén.
A kutatás számos aspektusra rákérdezett, de az élelmiszerekkel kapcsolatban az a tanulság vonható le, hogy korántsem mindenki kész lemondani az étkezéshez kapcsolódó megszokott élvezetekről, és úgy tűnik, hogy a világ fejlődő részében nyitottabbak a vásárlók a változtatásra. Ugyanakkor a kutatás arra is rámutatott, hogy tágabb értelemben véve a fogyasztók többsége mindenhol priorizálja általában a fenntarthatóbb életmód kialakításának témáját és elvárja a vállalatoktól azt, hogy fenntarthatóbb módon működjenek, fellépjenek a klímaváltozás ellen és vásárlók hajlandóak is többet fizetni ezeknek a vállalatoknak a termékeiért. Ezért az egyelőre kisebb fogyasztói lelkesedés az étrend megváltoztatása irányában egyáltalán nem jelenti azt, hogy a márkáknak nem kell a termékeik fenntarthatóságával foglalkozniuk, épp ellenkezőleg, ugyanakkor figyelembe kell venniük az egyes piacokon tapasztalható hozzáállásbeli különbségeket.
Kapcsolódó cikkeink
AI és fenntarthatóság lehetnek a középvállalatok kitörési pontjai a bizonytalanság idején
A Grant Thornton International Business Report (IBR) legfrissebb adatai szerint…
Tovább olvasom >MLSZKSZ: Új lendületet kap az intermodális és fenntartható közlekedés
Július 31-én megjelent az Energiaügyi Miniszter 18/2025. (VII. 31.) számú…
Tovább olvasom >Megvannak a Fenntarthatóság szimbóluma idei díjazottjai
A Trade magazin hatodszor hirdette meg a Fenntarthatóság szimbóluma pályázatot. A…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >Alkoholmentes sörbe invesztál Robbie Williams
Robbie Williams személyében befektetőt kapott az ausztrál Heaps Normal alkoholmentes…
Tovább olvasom >Bővíti sajtgyártó kapacitását az Arla Foods Bahreinben
50,9 millió eurót, azaz mintegy 59,4 millió dollárt invesztál az…
Tovább olvasom >