Új, mezőgazdasági termények vizsgálatával foglalkozó mintavételi laboratórium létesült Fóton
Átadták a Mertcontrol csoport új, korszerű mintavételi laboratóriumát és székházát Fóton. Az új létesítmény a legmodernebb technológiák és szakértelem révén támogatja a minőségi, megbízható élelmiszerek előállítását, ezzel nemcsak hazánkban, hanem a környező országokban is erősíti az élelmiszerlánc biztonságát – hangsúlyozta Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára a hivatalos átadón, szerdán.

Dr. Felkai Beáta
Olga
helyettes államtitkár
Agrárminisztérium
A több mint 70 éves múltra visszatekintő Mertcontrol csoport Magyarország egyik leginnovatívabb vizsgálólaboratóriuma, amely saját akkreditált mintavételi hálózatán keresztül végez magas színvonalú minőségi és mennyiségi ellenőrzéseket. Tevékenysége kiterjed a mezőgazdasági termények, talajok, műtrágyák, az élelmiszeripar, a környezetvédelem, valamint az ásványolaj- és fémipar területére, így a régió szakmai megbízhatóságához és versenyképességéhez egyaránt hozzájárul.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiemelt figyelmet fordít a legnagyobb élelmiszerbiztonsági kockázatok kezelésére. Jelenleg az állatbetegségek mellett különös hangsúlyt kapnak a mikotoxinok, amelyek a klímaváltozás következtében ismételten megjelentek a termelési láncban – emelte ki a helyettes államtitkár. A Mertcontrol laboratóriuma ebben a munkában is aktívan részt vesz, jelentősen erősítve a hazai élelmiszerbiztonsági rendszert.
A mikotoxinok elleni küzdelem érdekében 2021 októberében létrejött a Mikotoxin Platform, amelyben állami, egyetemi, kutatói és ipari szereplők működnek együtt a mikotoxinok hazai előfordulásának feltérképezése és a lakosság toxinbevitelének csökkentése érdekében. A Platform munkájában Tölgyesi Ádám, a Mertcontrol Hungary Kft. laboratóriumvezetője is aktívan részt vesz, szoros együttműködésben a Nébih szakembereivel.
A hatóságok és a magánszektor közötti szoros, szakmai együttműködés elengedhetetlen az élelmiszerlánc biztonságának, a termékek minőségének, valamint a fogyasztók egészségének és érdekeinek hosszú távú védelméhez – fejtette ki a helyettes államtitkár. Felkai Beáta megjegyezte: az új fóti laboratórium átadása újabb távlatokat nyit a magyar élelmiszerlánc-biztonság történetében, hozzájárulva ahhoz, hogy Magyarország továbbra is meghatározó szereplő maradjon a biztonságos, kiváló minőségű élelmiszerek előállításában.
Kapcsolódó cikkeink
Tállai András: „Az ágazatban komoly fejlesztési szándék és potenciál van jelen”
Technológiai fejlesztések, hazai beszállítók előtérbe helyezése, a szakképzés modernizálása és…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: a WWF által is díjazott állami erdőgazdálkodók célja az erdők megőrzése, gyarapítása és megújítása
„A magyar erdők biztonságban vannak, Magyarországon nincs erdőirtás!” – hangsúlyozta…
Tovább olvasom >A Lidl és az Agrárminisztérium bejelentette: indul a hazai dinnyeszezon
Megérkezett az első, magyar beszállítóktól származó görögdinnye szállítmány a Lidl…
Tovább olvasom >További cikkeink
WHO: 50 százalékos drágulást sürgetnek a dohány, az alkohol és a cukros üdítők esetében
A következő tíz évben legalább 50 százalékkal kellene növelni a…
Tovább olvasom >Gyorsult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban
Gyorsult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban az S&P Global…
Tovább olvasom >Így változnak a gyógyszerárak: árkorlátozást vezetett be a kormány
Július 1-jétől életbe lépett a Nemzetgazdasági Minisztérium gyógyszerekre vonatkozó árkorlátozása,…
Tovább olvasom >