Új, mezőgazdasági termények vizsgálatával foglalkozó mintavételi laboratórium létesült Fóton
Átadták a Mertcontrol csoport új, korszerű mintavételi laboratóriumát és székházát Fóton. Az új létesítmény a legmodernebb technológiák és szakértelem révén támogatja a minőségi, megbízható élelmiszerek előállítását, ezzel nemcsak hazánkban, hanem a környező országokban is erősíti az élelmiszerlánc biztonságát – hangsúlyozta Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára a hivatalos átadón, szerdán.

Dr. Felkai Beáta
Olga
helyettes államtitkár
Agrárminisztérium
A több mint 70 éves múltra visszatekintő Mertcontrol csoport Magyarország egyik leginnovatívabb vizsgálólaboratóriuma, amely saját akkreditált mintavételi hálózatán keresztül végez magas színvonalú minőségi és mennyiségi ellenőrzéseket. Tevékenysége kiterjed a mezőgazdasági termények, talajok, műtrágyák, az élelmiszeripar, a környezetvédelem, valamint az ásványolaj- és fémipar területére, így a régió szakmai megbízhatóságához és versenyképességéhez egyaránt hozzájárul.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiemelt figyelmet fordít a legnagyobb élelmiszerbiztonsági kockázatok kezelésére. Jelenleg az állatbetegségek mellett különös hangsúlyt kapnak a mikotoxinok, amelyek a klímaváltozás következtében ismételten megjelentek a termelési láncban – emelte ki a helyettes államtitkár. A Mertcontrol laboratóriuma ebben a munkában is aktívan részt vesz, jelentősen erősítve a hazai élelmiszerbiztonsági rendszert.
A mikotoxinok elleni küzdelem érdekében 2021 októberében létrejött a Mikotoxin Platform, amelyben állami, egyetemi, kutatói és ipari szereplők működnek együtt a mikotoxinok hazai előfordulásának feltérképezése és a lakosság toxinbevitelének csökkentése érdekében. A Platform munkájában Tölgyesi Ádám, a Mertcontrol Hungary Kft. laboratóriumvezetője is aktívan részt vesz, szoros együttműködésben a Nébih szakembereivel.
A hatóságok és a magánszektor közötti szoros, szakmai együttműködés elengedhetetlen az élelmiszerlánc biztonságának, a termékek minőségének, valamint a fogyasztók egészségének és érdekeinek hosszú távú védelméhez – fejtette ki a helyettes államtitkár. Felkai Beáta megjegyezte: az új fóti laboratórium átadása újabb távlatokat nyit a magyar élelmiszerlánc-biztonság történetében, hozzájárulva ahhoz, hogy Magyarország továbbra is meghatározó szereplő maradjon a biztonságos, kiváló minőségű élelmiszerek előállításában.
Kapcsolódó cikkeink
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári Nébih-ellenőrzések első szakasza
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A…
Tovább olvasom >Hazai termékek elismerését segíti a minőségrendszerekhez történő csatlakozás
A vásárlók bizalmának növelésén túl piaci előnyökkel is jár a…
Tovább olvasom >A St. Andrea Szőlőbirtok lett Az év pincészete Magyarországon
A magyar borászatok hittel, kitartással, hűséggel dolgoznak, lépést tartanak a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kezdő vállalkozóknak indít díjmentes képzést a Kamara
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a területi kamarák közreműködésével…
Tovább olvasom >Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >Alkoholmentes sörbe invesztál Robbie Williams
Robbie Williams személyében befektetőt kapott az ausztrál Heaps Normal alkoholmentes…
Tovább olvasom >