Új lendületet vett a spenót
A spenót termesztése Magyarországon újra lendületet vett, amint beindult a szezon. Több mint 540 hektáron termelik ezt a zöldséget, a tavalyi adatok szerint pedig a gazdálkodók összesen 12 ezer tonnát takarítottak be. Varga István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szabadföldi zöldség alosztályának elnöke elmondta, hogy a termelt mennyiség jelentős része, körülbelül 90 százaléka az ipari feldolgozásra kerül, például a fagyasztó- és szárítóipar számára.
A spenót szántóföldi termesztése jól illeszkedik a különböző vetésforgókba, hasonlóan a zöldborsóhoz. A növény 70-110 nap alatt éri el a betakarítható állapotot, így viszonylag gyorsan lekerül a földekről. Magyarországon a spenót termesztése főleg a Duna-Tisza köze területén koncentrálódik, ahol elsősorban öntözött területeken foglalkoznak vele. A friss fogyasztásra szánt spenót nagy részét fóliasátrakból és kiskertekből szállítják a kiskereskedelmi hálózatokba.
A világ spenóttermelésében Kína áll az élen, amit az Egyesült Államok, Japán és Törökország követ. Varga István szerint a spenót globálisan elterjedt, számos konyhában megtalálható, például Olaszországban gyakran készítenek belőle tésztaételeket. Magyarországon azonban úgy véli, a spenót még nem kapta meg azt a figyelmet, amit megérdemelne. Sokkal gyakrabban kellene megjelennie az asztalokon, akár köretként sült húsok mellé, vagy éppen tésztaételek alapanyagaként tudjuk meg az Infostart cikkéből.
Az ipari termelés mellett a nyári vetésű spenót is jelentős, amit augusztus végétől szeptember elejéig vetnek, és késő ősszel takarítanak be. Ezt a fajtát szabadföldön is termesztik, és alkalmas az ipari feldolgozásra vagy a friss piacra egyaránt. A tavaszi vetésű spenót főleg a feldolgozóipar számára készül, ahol gyakran párosítják csemegekukoricával. A friss piacra szánt spenót pedig főleg a korai érés miatt fóliasátrakban termesztik, bár néhány helyen szabadföldön is gazdaságosan megoldható a termesztése.
Kapcsolódó cikkeink
Gazdag zöldségkínálattal találkozhatnak a fogyasztók a húsvét előtti időszakban
Bőséges zöldségkínálattal várják a vásárlókat a hazai boltok, a hazai…
Tovább olvasom >Az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar tormatermés
A húsvét közeledtével minden évben ugrásszerű növekedésnek indul a különböző…
Tovább olvasom >„Az idei év legfontosabb feladata a tudásátadás” – Interjú Papp Zsolttal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2025-ben kiemelt célként tűzte ki az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Árrésstop árnyékában: így alakulnak a húsvéti bevásárlás költségei 2025-ben
Az idei húsvéti bevásárlási szezon igazi meglepetése nem a csokinyúl…
Tovább olvasom >Az élelmiszerbiztonságra is kihathat a ragadós száj- és körömfájás-járvány
Miközben a hatóságok versenyt futnak az idővel, hogy megfékezzék a…
Tovább olvasom >Húsvéti trendek: mit keresnek idén a vásárlók?
Tavaly márciusban, húsvét előtt közel 90 ezer doboz, azaz csaknem…
Tovább olvasom >