Új lendületet vett a spenót
A spenót termesztése Magyarországon újra lendületet vett, amint beindult a szezon. Több mint 540 hektáron termelik ezt a zöldséget, a tavalyi adatok szerint pedig a gazdálkodók összesen 12 ezer tonnát takarítottak be. Varga István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szabadföldi zöldség alosztályának elnöke elmondta, hogy a termelt mennyiség jelentős része, körülbelül 90 százaléka az ipari feldolgozásra kerül, például a fagyasztó- és szárítóipar számára.
A spenót szántóföldi termesztése jól illeszkedik a különböző vetésforgókba, hasonlóan a zöldborsóhoz. A növény 70-110 nap alatt éri el a betakarítható állapotot, így viszonylag gyorsan lekerül a földekről. Magyarországon a spenót termesztése főleg a Duna-Tisza köze területén koncentrálódik, ahol elsősorban öntözött területeken foglalkoznak vele. A friss fogyasztásra szánt spenót nagy részét fóliasátrakból és kiskertekből szállítják a kiskereskedelmi hálózatokba.
A világ spenóttermelésében Kína áll az élen, amit az Egyesült Államok, Japán és Törökország követ. Varga István szerint a spenót globálisan elterjedt, számos konyhában megtalálható, például Olaszországban gyakran készítenek belőle tésztaételeket. Magyarországon azonban úgy véli, a spenót még nem kapta meg azt a figyelmet, amit megérdemelne. Sokkal gyakrabban kellene megjelennie az asztalokon, akár köretként sült húsok mellé, vagy éppen tésztaételek alapanyagaként tudjuk meg az Infostart cikkéből.
Az ipari termelés mellett a nyári vetésű spenót is jelentős, amit augusztus végétől szeptember elejéig vetnek, és késő ősszel takarítanak be. Ezt a fajtát szabadföldön is termesztik, és alkalmas az ipari feldolgozásra vagy a friss piacra egyaránt. A tavaszi vetésű spenót főleg a feldolgozóipar számára készül, ahol gyakran párosítják csemegekukoricával. A friss piacra szánt spenót pedig főleg a korai érés miatt fóliasátrakban termesztik, bár néhány helyen szabadföldön is gazdaságosan megoldható a termesztése.
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >