Új lendületet vett a spenót
A spenót termesztése Magyarországon újra lendületet vett, amint beindult a szezon. Több mint 540 hektáron termelik ezt a zöldséget, a tavalyi adatok szerint pedig a gazdálkodók összesen 12 ezer tonnát takarítottak be. Varga István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szabadföldi zöldség alosztályának elnöke elmondta, hogy a termelt mennyiség jelentős része, körülbelül 90 százaléka az ipari feldolgozásra kerül, például a fagyasztó- és szárítóipar számára.
A spenót szántóföldi termesztése jól illeszkedik a különböző vetésforgókba, hasonlóan a zöldborsóhoz. A növény 70-110 nap alatt éri el a betakarítható állapotot, így viszonylag gyorsan lekerül a földekről. Magyarországon a spenót termesztése főleg a Duna-Tisza köze területén koncentrálódik, ahol elsősorban öntözött területeken foglalkoznak vele. A friss fogyasztásra szánt spenót nagy részét fóliasátrakból és kiskertekből szállítják a kiskereskedelmi hálózatokba.
A világ spenóttermelésében Kína áll az élen, amit az Egyesült Államok, Japán és Törökország követ. Varga István szerint a spenót globálisan elterjedt, számos konyhában megtalálható, például Olaszországban gyakran készítenek belőle tésztaételeket. Magyarországon azonban úgy véli, a spenót még nem kapta meg azt a figyelmet, amit megérdemelne. Sokkal gyakrabban kellene megjelennie az asztalokon, akár köretként sült húsok mellé, vagy éppen tésztaételek alapanyagaként tudjuk meg az Infostart cikkéből.
Az ipari termelés mellett a nyári vetésű spenót is jelentős, amit augusztus végétől szeptember elejéig vetnek, és késő ősszel takarítanak be. Ezt a fajtát szabadföldön is termesztik, és alkalmas az ipari feldolgozásra vagy a friss piacra egyaránt. A tavaszi vetésű spenót főleg a feldolgozóipar számára készül, ahol gyakran párosítják csemegekukoricával. A friss piacra szánt spenót pedig főleg a korai érés miatt fóliasátrakban termesztik, bár néhány helyen szabadföldön is gazdaságosan megoldható a termesztése.
Kapcsolódó cikkeink
Sokszínű szezon: változó trendek az európai spárgapiacon
A 2024-es spárgaszezon is megerősítette, hogy Európa egyik legnépszerűbb tavaszi…
Tovább olvasom >Kedvencek újraalkotva – laktóz nélkül
Az elmúlt években robbanásszerű növekedésnek indult a laktózmentes termékek piaca,…
Tovább olvasom >Az állati termékpálya melletti uniós kiállást sürgeti a Farm Europe
Az állattenyésztési ágazatban tevékenykedők munkájának elismerését és megbecsülését szem előtt…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >