Új lehetőségek is vannak a talaj nedvességének megőrzésére
Több olyan eljárás, készítmény létezik, amelyek képesek a talaj nedvességét megőrizni, így azokon a területeken is tudnak növénytermesztéssel foglalkozni a gazdák, ahol nincs lehetőség öntözésre – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden a Csökkenthető az aszálykár? című szakmai konferencián, Budapesten.
A miniszter nyitóbeszédében hangsúlyozta: minden lehetőséget meg kell ragadni a talajnedvesség megőrzésére, főleg azokon a területeken, ahol nincs víz, a régi módszereken kívül számos új megoldás is rendelkezésre áll már. Ezek együttes alkalmazásával takarékosabb termelés, nagyobb bevétel érhető el.
Fazekas Sándor elmondta, hogy a klímaváltozás hatásai, a szélsőséges időjárás alapjában befolyásolja a mezőgazdaság jövőjét, a növénytermesztés lehetőségeit. A gazdák akkor tudnak eredményesek lenni, ha komoly szakmai háttérre támaszkodhatnak, ami szerinte Magyarországon biztosított. Megjegyezte, hogy a digitalizáció megjelenésével a mezőgazdaságban korszakváltás kezdődött, a korszerű megoldások széles körben terjednek, az agrárium egyik legnagyobb kihívása ezeknek az alkalmazása. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A NAK kiemelt feladatának tekinti a kiskultúrás növénytermesztés támogatását
A hazai kiskultúrás növénytermesztés sikerében kiemelt szerepe van a hatóságokkal…
Tovább olvasom >Soil-X-Change találkozó a talajmegújító innovációs partnerségekért
November 13-án az Agrárközgazdasági Intézet Nkft. (AKI) és a közös…
Tovább olvasom >A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést
A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést, amennyiben…
Tovább olvasom >További cikkeink
Stratégiai partnerségre lépett a SPAR International és a Circana
Stratégiai együttműködést jelentett be a SPAR International a fogyasztói magatartás…
Tovább olvasom >Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >