Új kutatás: Az italválasztás befolyásolhatja a stroke kockázatát
A Galwayi Egyetem és a kanadai McMaster Egyetem vezetésével, nemzetközi stroke-kutatókkal együttműködve végzett globális kutatás meglepő összefüggéseket tárt fel az italválasztás és a stroke kockázata között. A Journal of Stroke és az International Journal of Stroke folyóiratokban megjelent tanulmányok szerint bizonyos italok, mint a szénsavas üdítők és gyümölcslevek rendszeres fogyasztása, növelheti a stroke kockázatát.

Nem is olyan egészséges?
Andrew Smyth professzor, a kutatás vezetője kifejtette, hogy nem minden gyümölcsital egyforma: a frissen facsart gyümölcslevek valószínűleg előnyösek, míg a hozzáadott cukrot és tartósítószert tartalmazó italok kockázatot jelenthetnek. A kutatás szerint a szénsavas italok – beleértve a cukros és mesterségesen édesített változatokat is – 22%-kal növelik a stroke esélyét, míg a gyümölcsitalok fogyasztása 37%-kal emeli a vérzéses stroke kockázatát. A napi négy csésze vagy annál több kávé szintén fokozza a kockázatot.
Ezzel szemben a tea, különösen a fekete és a zöld tea, csökkenti a stroke kockázatát. A kutatók megállapították, hogy napi 3-4 csésze fekete tea 29%-kal, míg ugyanennyi zöld tea 27%-kal csökkenti a stroke esélyét.
Martin O’Donnell professzor, az INTERSTROKE tanulmány társvezetője hangsúlyozta, hogy bár a magas vérnyomás a legfontosabb kockázati tényező, az egészséges életmód, az étrend és a fizikai aktivitás nagy szerepet játszanak a stroke megelőzésében.
Kapcsolódó cikkeink
Túl sok az ipari kémia a tányéron: az ultrafeldolgozott élelmiszerek terjedése már az uniós szabályozók figyelmét is felkeltette
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF – ultra-processed foods) aránya drasztikusan megnőtt…
Tovább olvasom >Ezért ne higgyünk a csábító diétáknak – egy átgondolatlan étrenddel többet árthatunk
Fagyi, chips, gyorsételek: a nyaralásból hazaérkezve sokan megfogadják, hogy most…
Tovább olvasom >Longevity – divat vagy tudatosság?
Az embereket mindig is foglalkoztatta, hogy hogyan lehet minél tovább…
Tovább olvasom >További cikkeink
Eurostat: 2%-kal bővült az európai jégkrémgyártás 2024-ben
Az Eurostat friss adatai szerint 2024-ben az Európai Unióban 2%-kal,…
Tovább olvasom >Matcha Latte zabitalt vezet be kínálatába az Oatly az Egyesült Királyságban
Az idei nyarat új, matcha latte ízű zabitallal dobja fel…
Tovább olvasom >MBH-elemzés: A vártnál jobb GDP adatokat közölt a KSH
2025 második negyedévében a KSH által közzétett GDP adatok az…
Tovább olvasom >