Új kutatás: Az italválasztás befolyásolhatja a stroke kockázatát
A Galwayi Egyetem és a kanadai McMaster Egyetem vezetésével, nemzetközi stroke-kutatókkal együttműködve végzett globális kutatás meglepő összefüggéseket tárt fel az italválasztás és a stroke kockázata között. A Journal of Stroke és az International Journal of Stroke folyóiratokban megjelent tanulmányok szerint bizonyos italok, mint a szénsavas üdítők és gyümölcslevek rendszeres fogyasztása, növelheti a stroke kockázatát.
Andrew Smyth professzor, a kutatás vezetője kifejtette, hogy nem minden gyümölcsital egyforma: a frissen facsart gyümölcslevek valószínűleg előnyösek, míg a hozzáadott cukrot és tartósítószert tartalmazó italok kockázatot jelenthetnek. A kutatás szerint a szénsavas italok – beleértve a cukros és mesterségesen édesített változatokat is – 22%-kal növelik a stroke esélyét, míg a gyümölcsitalok fogyasztása 37%-kal emeli a vérzéses stroke kockázatát. A napi négy csésze vagy annál több kávé szintén fokozza a kockázatot.
Ezzel szemben a tea, különösen a fekete és a zöld tea, csökkenti a stroke kockázatát. A kutatók megállapították, hogy napi 3-4 csésze fekete tea 29%-kal, míg ugyanennyi zöld tea 27%-kal csökkenti a stroke esélyét.
Martin O’Donnell professzor, az INTERSTROKE tanulmány társvezetője hangsúlyozta, hogy bár a magas vérnyomás a legfontosabb kockázati tényező, az egészséges életmód, az étrend és a fizikai aktivitás nagy szerepet játszanak a stroke megelőzésében.
Kapcsolódó cikkeink
FAO: Itt az idő, hogy valósággá tegyük az egészséges, tápláló és megfizethető étrendhez való jogot
Az idei élelmezési világnap témája „Az élelemhez való jog a jobb életért…
Tovább olvasom >Háromból két magyar felnőttet veszélyeztet a kalciumhiány, pedig a megoldás természetesebb nem is lehetne
Szervezetünk egyik legfontosabb ásványi anyagát gyakran alábecsülik, pedig nélkülözhetetlen a…
Tovább olvasom >Viharos idők, aranyat érő termések
Az elmúlt időszakban a gyümölcslevek piaca dinamikus fejlődésen ment keresztül,…
Tovább olvasom >További cikkeink
A legkisebb gazdálkodók is számíthatnak a kormányra
A legkisebb gazdálkodók is számíthatnak a kormányra, ezért is hirdetnek…
Tovább olvasom >NGM: az élelmiszeripar és a gyógyszergyártás is jól teljesít
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki adatai alapján a magyar…
Tovább olvasom >FAO: Itt az idő, hogy valósággá tegyük az egészséges, tápláló és megfizethető étrendhez való jogot
Az idei élelmezési világnap témája „Az élelemhez való jog a jobb életért…
Tovább olvasom >