Új kutatás: Az italválasztás befolyásolhatja a stroke kockázatát
A Galwayi Egyetem és a kanadai McMaster Egyetem vezetésével, nemzetközi stroke-kutatókkal együttműködve végzett globális kutatás meglepő összefüggéseket tárt fel az italválasztás és a stroke kockázata között. A Journal of Stroke és az International Journal of Stroke folyóiratokban megjelent tanulmányok szerint bizonyos italok, mint a szénsavas üdítők és gyümölcslevek rendszeres fogyasztása, növelheti a stroke kockázatát.

Nem is olyan egészséges?
Andrew Smyth professzor, a kutatás vezetője kifejtette, hogy nem minden gyümölcsital egyforma: a frissen facsart gyümölcslevek valószínűleg előnyösek, míg a hozzáadott cukrot és tartósítószert tartalmazó italok kockázatot jelenthetnek. A kutatás szerint a szénsavas italok – beleértve a cukros és mesterségesen édesített változatokat is – 22%-kal növelik a stroke esélyét, míg a gyümölcsitalok fogyasztása 37%-kal emeli a vérzéses stroke kockázatát. A napi négy csésze vagy annál több kávé szintén fokozza a kockázatot.
Ezzel szemben a tea, különösen a fekete és a zöld tea, csökkenti a stroke kockázatát. A kutatók megállapították, hogy napi 3-4 csésze fekete tea 29%-kal, míg ugyanennyi zöld tea 27%-kal csökkenti a stroke esélyét.
Martin O’Donnell professzor, az INTERSTROKE tanulmány társvezetője hangsúlyozta, hogy bár a magas vérnyomás a legfontosabb kockázati tényező, az egészséges életmód, az étrend és a fizikai aktivitás nagy szerepet játszanak a stroke megelőzésében.
Kapcsolódó cikkeink
Az ENSZ Statisztikai Bizottsága új globális indikátort fogadott el a változatos étrend mérésére
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az ENSZ Gyermekalapjával…
Tovább olvasom >Lendülj formába idén tavasszal! – szakértői tippek az aktív életmódhoz
A tavasz közeledtével egyre többen érzik a vágyat, hogy új…
Tovább olvasom >Feldolgozott húsok: egészségesek vagy inkább kerülendők?
A magyarok körében rendkívül népszerűek a felvágottak, amelyek gyors és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >