Új koncepció a pálinkafőzésre
Ellentmond az uniós jognak a házi pálinkafőzés kormányzat által elképzelt szabályozása, mely a pálinkát nem szeszes italként, hanem a lekvárhoz és a mézhez hasonló, sajátos kitermelői „termelvényként” kezeli.
A Népszabadság információi szerint olyan hazai házi pálinkafőzési szabályozás kialakítását „rendelte meg” a kormány az érintett tárcák hivatalnokaitól, amely lényegében mindenféle ellenőrzés alól kivonja az otthoni lepárlást. Az elmúlt napokban még az látszott valószínűnek, hogy – előzetes szakmai egyeztetések után – egy mérsékelt, a főző szakképzettségét, saját gyümölcsöskertet és helyben ellenőrizhető, regisztrált termelést, engedélyezett berendezés előírását tartalmazó koncepció alakult ki az ügyben.
A pálinkások szerint az eléjük tárt tervezet politikai megrendelésre született és egyáltalán nem biztos, hogy azokat az uniós illetékesek is elfogadják. A bejelentés annál inkább meglepte a pálinkaágazat képviselőit, mivel a parlamenti mezőgazdasági bizottság elnöke, Font Sándor (aki nem mellékesen a Gyümölcspálinkafőzők Országos Egyesületének is irányítója) úgy nyilatkozott még tavasszal, hogy a tervezett könnyítések ellenére az uniós modellben és kifejezetten a hazai gyümölcsösgazdákat segítő megoldásokban gondolkodnak.
Az új koncepcióban azonban más elvek fogalmazódnak meg. A legális házi főzéshez például nem saját gyümölcsössel, hanem az első hallásra nehezen értelmezhető „gyümölcstulajdonnal” kell majd rendelkezni, mert a szabályozási koncepció alkotói szerint az életszerűségnek a vásárolt gyümölcs lepárlása is megfelel. A főzőkészüléknek nem kell majd vám-és pénzügyőri pecséttel rendelkeznie, elegendő egy kereskedelmi forgalomba hozatali engedély – ami persze egyben azt is jelenti, hogy a házilag barkácsolt készülékek zöme ennek a feltételnek természetesen nem felel majd meg.
A végterméket csak közvetlen fogyasztásra, illetve a falusi vendéglátásban szabad értékesíteni, ám rendszeres ellenőrzésre a koncepció készítői szerint nincs szükség, a vétők ellen elegendőnek tartják az esetszerűen alkalmazott, de szigorú szankcionálást – írja a Népszabadság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >