Új kólát vezet be a Coca-Cola

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 07. 24. 11:35

A Coca-Cola bejelentette: idén ősszel új termékkel bővül az amerikai kínálata, amelyben a hagyományos magas fruktóztartalmú kukoricaszirup helyett amerikai nádcukrot használnak édesítőszerként. A hírt az Axios közölte, hozzátéve: a vállalat nem váltja le teljesen a kukoricaszirupos receptet, hanem külön termékként vezeti be a nádcukros változatot.

A bejelentés szerint a nádcukros kóla a Coca-Cola portfóliójának újdonságaként jelenik meg az Egyesült Államokban. A pontos részleteket – például a névadást, kiszerelést vagy dizájnt – egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Az viszont nem újdonság, hogy a mexikói piac számára a cég régóta gyárt nádcukros kólát, amelyet eddig is importáltak kisebb tételben az USA-ba, ahol az ízét sok fogyasztó természetesebbnek és „retrobbnak” tartotta.

Trump javaslata és a kukoricaszirup körüli vita

A bejelentést némileg megelőzte Donald Trump volt amerikai elnök nyilatkozata, aki a múlt héten arról beszélt, hogy a Coca-Cola elfogadta javaslatát a nádcukros ital gyártására. A háttérben az is állhat, hogy az elnöki kampányban szerepet vállaló egészségügyi tanácsadója, Robert F. Kennedy Jr. erőteljesen kritizálta a kukoricaszirupot, különösen annak elterjedt használatát és az elhízással összefüggésbe hozott hatásait. A Coca-Cola ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy „nagyra értékelik Trump elnök lelkesedését”.

Kereskedelmi szempontból sem mellékes

A nádcukros üdítők visszatérése az amerikai piacra nem pusztán egészségpolitikai, hanem piaci szempontból is érdekes fejlemény. Az elmúlt években egyre több fogyasztó keres alternatív édesítőszerrel készült termékeket – akár a mesterséges édesítőszerek elkerülése, akár a természetesebb ízvilág iránti vágy miatt. A „Mexikói Coke” már eddig is kultikus státusznak örvendett bizonyos körökben, most azonban a nádcukros recept várhatóan szélesebb körben is elérhető lesz.

A cég új stratégiája jól illeszkedik a portfólió-diverzifikáció globális trendjébe: a Coca-Cola az elmúlt években számos új termékváltozatot dobott piacra – a cukormentes, koffeinmentes, vagy épp ízesített variánsoktól kezdve a prémium kiszerelésekig.

Egészségesebb? Nem feltétlenül

Bár sokan természetesebbnek tartják a nádcukrot, a dietetikusok szerint nem egyértelmű, hogy egészségügyi szempontból előnyösebb volna a kukoricaszirupnál. Mindkét édesítő hozzáadott cukornak minősül, és túlzott fogyasztásuk egyaránt hozzájárulhat a túlsúlyhoz, inzulinrezisztenciához és más anyagcsere-betegségekhez.

Ennek ellenére az új recept érkezése valószínűleg üdvözlendő lesz azok körében, akik a „klasszikusabb” ízvilágot keresik, vagy régóta szerették volna az amerikai boltok polcain is látni a mexikói változat hazai verzióját.

A Coca-Cola közlése szerint az új, nádcukros kóla még az ősz folyamán megjelenik az Egyesült Államokban – és a fogyasztói reakciók dönthetik el, hogy az új recept egyszeri kísérlet marad, vagy a jövő egyik alappillére lesz a cég kínálatában.