Új jelentés a városi farmok létrehozásának fontosságáról: már tíz év múlva is nehezen boldogulunk majd nélkülük
A becslések szerint 2050-re a világ népességének kétharmada városokban fog élni és a városlakók fogják a világban megtermelt élelmiszerek 80 százalékát elfogyasztani. Ahhoz, hogy a városok élelmiszerellátását biztonságosabbá és krízisállóbbá tehessük, már 2030-ra a városoknak jóval nagyobb részt (30 százalékot) kellene lakosaik ellátásában biztosítani a helyben, a modern agrártechnológia eszközeinek segítségével megtermelt zöldségeknek és gyümölcsöknek. Ez volt az egyik legfontosabb megállapítása annak a jelentésnek, amelyet a Tony Blair Institute For Global Change jelentetett meg nemrégiben.
A termőföld helyett hidropóniás kultúrát alkalmazó vertikális beltéri farmokon és a növények növekedési feltételeit mesterséges intelligenciával elemző és irányító precíziós üvegházakban egyaránt magas terméshozamokat, gyakori betakarítást és alacsony vízfelhasználást lehet elérni, és ezeket a rendszereket nem befolyásolják a kültéri termesztést meghatározó egyéb tényezők. Noha leginkább leveles zöldek és kúszó növekedésű gyümölcsök termesztésére alkalmasak, a precíziós üvegházakban újabban már kísérleteznek áfonya, málna, eper és más gyümölcsök termesztésével is. A városi „hagyományos” kertekben pedig mindenféle zöldség és gyümölcs termeszthető, ami szintén hozzájárulhat a növekvő létszámú települések önellátási fokának növeléséhez.
A városi agrártechnológia számos előnye közé tartozik, hogy segítségével drámaian csökkenthető a felhasznált növényvédőszerek és műtrágyák mennyisége és sokkal kevesebb területre van hozzájuk szükség, mint a hagyományos termelésben. Egyáltalán nem mellesleg, az így „megspórolt” földterületek természetes élőhelyekké alakíthatóak vissza, elősegítve a biodiverzitás csökkenésének megállítását. Ráadásul ezek a beltéri farmok beruházásokat vonzanak a városokba és új, könnyen elérhető munkahelyeket is teremtenek, amire szintén égető szükség van. Jelenleg üresen álló épületeket, raktárakat lehetne jól működő üzleti vállalkozásokká alakítani, amely a környék lakosait ellátná friss, egészséges terményekkel, amelyek csak pár percet utaznának, több napos vagy hetes szállítás helyett, aminek következtében a lakosság frissebb és nagyobb tápanyagtartalmú zöldségekhez és gyümölcsökhöz jutna.
A városoknak a jövőben tehát jobban kellene koncentrálniuk a reziliens élelmiszer-rendszerek kialakítására, a kormányoknak pedig nagyobb támogatást kellene biztosítaniuk a városi gazdálkodók számára a vállalkozások méretének növeléséhez és a technológiai fejlesztéshez szükséges beruházásokhoz. Ehhez ad 10 pontban összefoglalt ajánlásokat jelentés.
Szöllősi Réka, elelmiszervilag.hu
Kapcsolódó cikkeink
Elfogyott a tavalyi alma – kilőhetnek az árak az új szezonban
Lengyelországban gyakorlatilag kiürültek a hűtőházak: az élénk belföldi és külpiaci…
Tovább olvasom >Idén is várják a fogyasztókat a „szedd magad” értékesítések
Bár az idei tavaszi időjárás nem volt kegyes a gyümölcstermesztéshez,…
Tovább olvasom >Drága csemege lesz idén a meggy – történelmi mélyponton a termés
Sosem látott feszültség előzi meg az idei meggyszezont: a hazai…
Tovább olvasom >További cikkeink
Akciók, árak, alternatívák – promóciós helyzetkép a magyar háztartásokban
Turcsán Tünde, a YouGov ügyvezető igazgatója a Promóciók Napja konferencián…
Tovább olvasom >A papírformán túl
A higiéniai papírtermékek piacán tapasztalható mozgások jól tükrözik a fogyasztói…
Tovább olvasom >Kereskedők akaszthatják meg a Kellanova Mars általi felvásárlását Európában
Versenyjogi vizsgálatot indíthat az Európai Bizottság a Mars közel 36…
Tovább olvasom >