Új gasztronómiai fesztivál színesíti Békéscsaba programkínálatát
Házipálinka-kóstoló és Pörköltölő Fesztivált rendeznek szeptember 16. és 18. között Békéscsabán. Az új rendezvény a békési megyeszékhely programkínálatát színesíti, a szervezők reményei szerint a közeljövőben felnőhet a Kolbász-, valamint a Sör- és Csülökfesztivál mellé.
Fülöp Zoltán, a fesztivál ötletgazdája az MTI-nek elmondta: nagyon sokan főznek jó házipálinkákat, amelyeket a nagyközönség soha nem ismerhet meg. Egy barátjával tavaly nyáron kezdtek azon gondolkozni, hogyan lehetne ezen változtatni.
„A gordiuszi csomót úgy tudtuk átvágni, hogy kiderítettük, ha a házipálinkákat adóraktár igénybevételével zárjeggyel látjuk el, akkor ugyanúgy viselkednek, mint a kereskedelmi főzdék termékei, vagyis kóstolhatóvá és eladhatóvá válnak” – mondta.
A fesztivál szervezői ezért várják a házipálinkát otthon főző vagy bérfőzető gazdák jelentkezését, akiknek az italát egy érzékszervi előszűrést és laboratóriumi vizsgálatot követően felvásárolják. A pálinkákat a termelők arcképével vagy egy fantázianévvel ellátott címkével látják el, így azokat a fesztiválra kilátogatók megkóstolhatják és ha akarják, meg is vásárolhatják.
Fülöp Zoltán az MTI-nek elmondta: alig kezdték el népszerűsíteni a rendezvényt, máris több pálinkakészítő megkereste, hogy szeretné benevezni a termékét.
Fabulya Attila okleveles pálinkabíró, a Csabai Pálinka Klub elnöke a fesztivál legfontosabb céljának a házipálinkák minőségének a javítását, valamint a fogyasztói szokások befolyásolását nevezte. Tavaly 20 millió liter házipálinkát főztek, a bér- vagy magánfőzött pálinkák hetven százaléka azonban hibás – magyarázta. A pálinkafőzés gyakorlatának kifehérítését és a minőség javítását tartja a fesztivál legfontosabb hozadékának Szántó Zsolt, a békéscsabai polgármesteri hivatal kabinetfőnöke és Herczeg Tamás önkormányzati képviselő is.
Fülöp Zoltán elmondta: a pálinkakóstolás mellett pörköltfőzést is szerveznek, mindhárom nap tematikus lesz. Az elsőn sertés, a másodikon marha, a harmadikon csirkepörköltöt készíthetnek a jelentkező csapatok, baráti társaságok.
Emellett a szervezők kísérő rendezvényként gyümölcskertészeti kiállítást és vásárt, valamint a gyümölcstermesztés és a házipálinka-főzés témájában szakmai konferenciát is szerveznek. A három nap kínálatát koncertek és kulturális események is tarkítják majd, a fellépők körét a szervezők a későbbiekben hozzák nyilvánosságra.
A fesztiválról a www.hazipalinkakostolo.hu oldalon lehet olvasni.
Magyarországon az Európai Bíróság döntése után, amely megszüntette a magánszemélyek esetén a pálinkafőzés adómentességét, bevezették a párlatadójegy-rendszert és kötelezővé tették a desztillálóberendezések regisztrációját. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint azóta több mint 13 ezer párlatadójegyet adtak ki és 15 ezer715 berendezést regisztráltak. A tiszta gyümölcs- és törkölypárlinkák 2004 óta élveznek uniós eredetvédettséget. Az 55 tételből álló hungarikum-gyűjtemény első helyén a pálinka, második helyén a törkölypálinka áll. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Ízek, élmények, tudatosság: Mentes gasztrokaland a Víz, Zene, Virág Fesztiválon
Két jelentős hazai fesztivál, a Víz, Zene, Virág fesztivál (VZV)…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kik nyertek és kik buktak 2024-ben? – Látványos eredménykülönbségek az élelmiszer-kiskereskedelemben
A 2024-es üzleti év mérlege az élelmiszer-kiskereskedelmi szektorban látványosan kettévált:…
Tovább olvasom >Kamatból több a haszon, mint húsból – a Pick Szeged eredményeinek új arányai
Látszólag szerény növekedés jellemezte 2024-ben a Pick Szeged Zrt. működését,…
Tovább olvasom >Auchan: csökkenő bevételek mellett is megsokszorozott nyereség 2024-ben
Látványos nyereségnövekedéssel zárta a 2024-es üzleti évet az Auchan Magyarország:…
Tovább olvasom >