Új gabonafajták előállítását szolgáló génszerkesztési eljárást fejlesztett egy magyar kutatócsoport
Gazdaságilag hasznos gabonafajták előállítását szolgáló génszerkesztési eljárást fejlesztett az Agrár-biotechnológia és precíziós nemesítés az élelmiszerbiztonságért Nemzeti Laboratórium kalászos gabonakutatás munkacsoportja – közölte az intézmény az MTI-vel.

(Fotó: Pixabay)
Az élelmiszer mennyiségi és minőségi javításának feltétele a magas termőképességű és a kórokozóknak ellenálló gabonafajták előállítása – indokolták a korszerű nemesítési eljárásokra összpontosító kutatást, amely az új módszerek szabadalmaztatására és gyakorlati alkalmazásukra is kiterjed. A fejlesztés eredményeképp állami elismerésre bejelentett fajtajelölt ellenáll a hálózatos levélfoltosság gombabetegségnek, amely erősen terjed Európában. A rezisztens árpafajta bevezetése lassíthatja a kórokozó terjedését, és mérsékelheti az ebből származó károkat – ismertették a közleményben.
Az Agrár-biotechnológia és precíziós nemesítés az élelmiszerbiztonságért a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) konzorciumi összefogásával jött létre.
Kutatásaik elősegítik az egészséges élelmiszer előállítását, és megoldásokat javasolnak a klímaválság hatásainak mérséklésére, a környezetterhelés csökkentésére az „Egy Egészség” – a növény, az állat, az ember és a környezet egészségének egysége – szemléletében. 2026-ban záruló projektjük 2,431 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Nemzeti Laboratóriumok létrehozása és komplex fejlesztése pályázaton. A szerződött összeg 100 százalékos támogatást biztosít a fejlesztéshez – olvasható a MATE honlapján közzétett tájékoztatóban.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Nutri-Score, avagy az élelmiszerek keserédes energiacímkéje
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Miért a hazait vedd? Import vs. hazai
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Mi az optimális fehérje-zsír-szénhidrát bevitel?
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mutassa be innovációját a SIRHA Budapest 2026 kiállításon!
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >XXI. Európai Kereskedelem Napja – Új koncepcióra és a partnerség erősítésére van szükség
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Ritmusváltás előtt a magyar intermodális forgalom
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >

