Új EU jogszabály az élelmiszer- és textilhulladék csökkentésére

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 09. 11. 09:09
🎧 Hallgasd a cikket:

Az Európai Parlament új jogszabályt fogadott el, amely kötelező célokat ír elő az élelmiszer- és textilhulladék mérséklésére az uniós tagállamokban.

A döntés értelmében az EU-országoknak 2030 végéig 30%-kal kell mérsékelniük az élelmiszerpazarlást az éttermekben, kereskedelemben és a háztartásokban, míg az élelmiszer-előállítás és -feldolgozás területén a 2021–2023-as átlaghoz képest 10%-os csökkentésről szól az előírás – adta hírül a Lebensmittelpraxis.

Brüsszel becslése szerint az EU 27 országának lakosai évente átlagosan 130 kilogramm élelmiszer- és 15 kilogramm textilhulladékot termelnek fejenként. Az intézkedés célja a természeti erőforrások, így a víz és az energia megóvása, amelyek a később kidobott termékek előállításához kerülnek felhasználásra.

A tagállamok szabadon dönthetnek a célok elérésének módjáról, de már most tervet kell készíteniük.

Németország például ennél is ambiciózusabb célt tűzött ki: 2030-ra felére csökkentené az élelmiszerhulladékot, minek érdekében 2023 nyarán 14 nagy kereskedelmi vállalat csatlakozott a „Paktum az élelmiszerpazarlás ellen” kezdeményezéshez. A résztvevők 2023-ban az azt megelőző évhez képest már 24%-kal csökkentették a hulladékmennyiséget.

A textilszektorban a szabályozás nemcsak a ruházatra, de a szőnyegekre és matracokra is kiterjed. Az intézkedések célja a jelenleg világszerte 1% alatti újrahasznosítási arány javítása, valamint a kínai olcsó textilimport negatív hatásainak mérséklése.

Kapcsolódó cikkeink