Új élelmiszertanúsítvány az ultrafeldolgozott összetevőktől mentes termékeknek

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 10. 31. 16:40
🎧 Hallgasd a cikket:

Az Egyesült Államokban elindult az első olyan tanúsítási rendszer, amely kifejezetten az ultrafeldolgozott összetevőktől mentes élelmiszereket jelöli. A Non-UPF Program 2024 végén indult, és mostantól a teljes élelmiszeripar számára elérhetővé tette a „Non-UPF Certified” címkét. A jelölés célja, hogy a gyártók kiemelhessék azokat a termékeiket, amelyek nem tartalmaznak mesterséges adalékokat, színezékeket vagy erősen ipari feldolgozású összetevőket.

A program a Nova élelmiszerosztályozási rendszerre épül, amely négy kategóriába sorolja a termékeket feldolgozottsági szintjük alapján. Az ultrafeldolgozott (UPF) élelmiszerek közé tartoznak például a tömeggyártott pékáruk, csomagolt édességek és előre gyártott ételek, amelyek adalékanyagokat vagy laboratóriumban előállított összetevőket tartalmaznak.

A Non-UPF címke célja, hogy segítsen a vásárlóknak eligazodni a zavaros jelölések között. Egy friss felmérés szerint az amerikai fogyasztók 70%-a igyekszik kerülni az ultrafeldolgozott ételeket, ugyanakkor csak 37% érzi magát kellően tájékozottnak a témában.

A kezdeményezés mögött álló nonprofit szervezet, a Food Integrity Collective szerint a minősítés növelheti a vásárlói bizalmat és ösztönözheti a márkákat a kevésbé feldolgozott termékek fejlesztésére. Az FDA már megkezdte az ultrafeldolgozott élelmiszerek hivatalos definíciójának kidolgozását, míg Kalifornia idén októberben saját szabályozást vezetett be, amely betiltotta az UPF-termékeket az iskolákban.

A Non-UPF tanúsítás a fenntarthatósági és egészségtudatos trendek új szintjét jelenti az élelmiszeriparban, és várhatóan hamarosan Európában is megjelenhet hasonló minősítési rendszer.

Kapcsolódó cikkeink