Új egyensúlyi állapotot keres a hazai pulykaszektor
A Magyar Pulykaszövetség a karácsonyi időszakot felkészülve várja, és bízik abban, hogy a fogyasztók számára továbbra is értéket jelent a magyar eredet jelentette biztonság és minőség. A pulykaágazat (is) számos kihívással nézett és néz szembe, mint például az input anyagok jelentős drágulása, a csökkenő fogyasztás vagy a vágóüzemi kapacitások csökkenése, a koncentráció, összegezte az évet a Magyar Pulykaszövetség.
A cikk a Trade magazin 2023/12-01. lapszámában olvasható.
A baromfiágazaton belül a pulyka részesedése 2022-ben a vágóállat-előállításból 12,68% volt, ami nagyságrendileg a fele a 2002-es értéknek (27,11%). A csökkenő arány részben az alacsonyabb termelési mennyiségnek, részben pedig a csirke- és pecsenyekacsa-ágazatok intenzív növekedésének tudható be.
Magyarország korábban a világ legnagyobb pulykafogyasztó nemzetei között volt. A 2003–2004-es években Izrael és az Egyesült Államok után hazánkban fogyasztották a legtöbb pulykahúst 7-7,5 kg/fő éves fogyasztással. Becslések szerint ez az érték mára megfeleződött, így a fogyasztásunk az EU-országok átlagos értékének tekinthető (EU27 3,7 kg/fő/év).
A szövetség úgy látja, hogy a pulyka mindig is a prémium minőségű, ugyanakkor még a fogyasztók jelentős hányada számára elérhető árú húsok közé tartozott. Közismerten magas táp- és biológiai értéke magasabb árszintre történő pozicionálást tesz szükségessé, ezért a közelmúltbeli és mostani gazdasági események következtében sok vásárlót veszített.
A termelési költségeket alapvetően befolyásolták az elmúlt időszak takarmányárai. Ez a 2021-es árszinthez képest 2022-ben olyan magas árszintet ért el, mely hosszú időre meghatározta az ágazat fejlődési pályáját. Az okok közül ki kell emelni a hazánkat sújtó történelmi aszályt, valamint az orosz–ukrán konfliktusból adódó bizonytalanságot. A magas árszint 2023 első félévét követően csökkenni kezdett, de még mindig nem tért vissza a 2021. évi normálisnak mondható árszinthez.
Az ágazat a problémák orvoslására a növekedés és fejlődés lehetőségeit keresi a termékpálya különböző területeinek szakértőivel, lévén a közös gondolkodásban mindenkinek megvan a maga szerepe, a tenyésztőcégektől a vágó-feldolgozó üzemekig. //
Kapcsolódó cikkeink
Két vármegyében a madárinfluenza terjedése miatt bővítik a védő- és megfigyelési körzeteket
A Bács-Kiskun vármegyében robbanásszerűen terjedő magas patogenitású madárinfluenza járvány indokolta,…
Tovább olvasom >Bukarest engedélyhez köti a tojás és baromfihús importját Ukrajnából
Románia a tojást és baromfihúst is felveszi azon élelmiszeripari termékek…
Tovább olvasom >A kormány jelentős támogatást biztosít a baromfiágazat számára
A magyar mezőgazdaságban az állattartás továbbra is kiemelt szerepet tölt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hogyan fognak az európaiak vásárolni az idei ünnepi szezonban?
A ShopFully és az Offerista Group az „Holiday Shopping Study…
Tovább olvasom >Új napelemparkkal bővül a Nestlé szerencsi gyár
Jövő márciusban lép működésbe az az 1,5 GW éves teljesítményű…
Tovább olvasom >Az irodapiacon túlkínálat, a kiskereskedelmi ingatlanok és szállodák terén visszatérő kereslet várható 2025-ben
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacot jelenleg a tranzakciószámok csökkenése és a…
Tovább olvasom >