Új csomagolóanyagot hoztak létre élelmiszerek csomagolására
Sikerült olyan papírt létrehozni, amely a benne lévő ezüst-nanorészecskék miatt a jövő csomagolóanyaga lehet. A nanotechnológiai termékek élettani, környezeti hatásáról azonban egyelőre keveset tudunk – írta meg az origo.hu az American Chemical Society jelentése alapján.
Már az ókorban tudták, hogy az ezüstedényekben tárolt víz később poshad meg. Az ezüstnek ugyanis erős baktériumölő tulajdonsága van.
Az utóbbi években számos olyan fejlesztés indult, amely az ezüstöt nagyon apró szemcsékben használja a baktériumok ellen. A nagyon apró itt a milliméter milliomod részét, azaz a nanométeres (10-9 m) tartományt jelenti. Azért kell ilyen apróra szétoszlatni az ezüstöt, mert így nő a szemcsék összesített felülete, ezért több baktériumhoz „férhetnek hozzá”.
A folytatás az origo.hu oldalán olvasható >>
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Higiénia kompromisszumok nélkül
A női higiéniai termékek piacán egyre inkább előtérbe kerülnek a…
Tovább olvasom >A Paradicsom még odébb van
A hazai zöldségek-gyümölcsök választékának szélesítése az üzletekben a kormányzat, a…
Tovább olvasom >Fenntartható fagylaltot dob piacra az Auchan Portugáliában
Az Auchan Portugália a helyi O Gelado márkával együttműködve az élelmiszer-pazarlásra megoldást…
Tovább olvasom >