Új csomagolóanyagot hoztak létre élelmiszerek csomagolására
Sikerült olyan papírt létrehozni, amely a benne lévő ezüst-nanorészecskék miatt a jövő csomagolóanyaga lehet. A nanotechnológiai termékek élettani, környezeti hatásáról azonban egyelőre keveset tudunk – írta meg az origo.hu az American Chemical Society jelentése alapján.
Már az ókorban tudták, hogy az ezüstedényekben tárolt víz később poshad meg. Az ezüstnek ugyanis erős baktériumölő tulajdonsága van.
Az utóbbi években számos olyan fejlesztés indult, amely az ezüstöt nagyon apró szemcsékben használja a baktériumok ellen. A nagyon apró itt a milliméter milliomod részét, azaz a nanométeres (10-9 m) tartományt jelenti. Azért kell ilyen apróra szétoszlatni az ezüstöt, mert így nő a szemcsék összesített felülete, ezért több baktériumhoz „férhetnek hozzá”.
A folytatás az origo.hu oldalán olvasható >>
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Még mindig lehet spórolni, de nem minden árrésstopos terméken
Bár a magyarországi árrésstopok hatása kezd érezhetővé válni a hazai…
Tovább olvasom >Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >Fagyos tavasz, súlyos károk: összeomolhat a gyümölcstermés 2025-ben
Az áprilisi fagyok komoly pusztítást végeztek a magyar gyümölcstermesztésben: egyes…
Tovább olvasom >