Új célt tűzött ki a szaktárca a magyar élelmiszeripar számára
A hazai élelmiszerlánc az eltelt hónapok nehézségei ellenére, a világjárvány alatt is bizonyította felkészültségét, teljesítőképességét és biztonságos működését, ami a hazai vállalkozások és a Nébih példás együttműködésének is köszönhető – jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a 8. Agóra Szakmai Konferencia megnyitóján, Esztergomban.

Minden helyzetre fel kell készülnie a hazai élelmiszeriparnak (Fotó: Pixabay)
A szaktárca csütörtökön kiadott közleménye szerint államtitkár a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormánynak továbbra is az élelmiszer- és energiaellátás biztonságának garantálása jelenti az egyik legfontosabb feladatot. Továbbá amennyiben az elmúlt évek élelmiszeripari növekedését megtartani, sőt gyorsítani szeretnék, akkor válságállóvá kell tenni az ágazat minden területét – emelte ki. Az eddigi adatok szerint a teljes ágazati árbevétel meghaladja a 4 ezermilliárd forintot, az élelmiszeripar nyeresége pedig többszörösére növekedett – ismertette Nobilis Márton.
A támogatások és az innovációk mind ezt a célt szolgálják
A szakmai konferencián megjelent mintegy 150 Magyar Termék védjegyhasználó cég tulajdonosát az államtitkár tájékoztatta arról, hogy a fejlesztési irányok tervezése során több körben egyeztettek az ipari szereplőkkel, érdekképviseletekkel. A 2021-2027-es forrás tervezésénél a kettős cél a hazai piacok visszaszerzése és az exportképesség fokozása volt. Ezen időszak európai uniós fejlesztési forrásokhoz biztosított 80 százalékos hazai társfinanszírozás történelmi léptékű fejlesztési lehetőséghez juttatja a magyar mezőgazdaságot. Nobilis Márton kifejtette, míg a 2014-2020-as támogatási időszakban az ágazat számára több mint 468 milliárd forint megítélésére került sor hazai és EU-s forrásból, a mostani (2021-2027-es) időszak még ennél is nagyobb forrással tervez. Csak a Vidékfejlesztési Programból 750 milliárd forintot különítettek el az élelmiszeripari fejlesztésekre. Ennek célja a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának ösztönzése, amelyre a külpiaci kereslet is magasabb, így a pályázati felhívásokban az innovációt, a fejlesztési komplexitást kiemelt szempontként veszik figyelembe – tette hozzá az államtitkár.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Visszajönnek a klasszikus pálinkaízek
2024 igazán jó évnek számított a gyümölcsök tekintetében az Alföldön,…
Tovább olvasom >Erősödik a hazai élelmiszeripar – Újabb 5 milliárd forint támogatás feldolgozó üzemek fejlesztésére
Az Agrárminisztérium elkötelezett a hazai, minőségi élelmiszert előállító vállalkozások segítése…
Tovább olvasom >Együttműködik a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezettel a K&H
Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a K&H Bank a Juh…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fókuszban a fenntartható élelmezési rendszerek támogatása: megjelent a Nestlé közös értékteremtési összefoglalója
A Nestlé elhivatottan dolgozik azon, hogy világszerte fenntartható, kiegyensúlyozott és…
Tovább olvasom >Az Európai Bizottság az uniós borágazat versenyképességének erősítésére tett javaslatot
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló…
Tovább olvasom >Jägermeister Orange: jéghideg újdonság a szicíliai narancs aromájával
1400 órányi szicíliai napfény, 56 gyógynövény és három narancs aromája…
Tovább olvasom >