Új célt tűzött ki a szaktárca a magyar élelmiszeripar számára
A hazai élelmiszerlánc az eltelt hónapok nehézségei ellenére, a világjárvány alatt is bizonyította felkészültségét, teljesítőképességét és biztonságos működését, ami a hazai vállalkozások és a Nébih példás együttműködésének is köszönhető – jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a 8. Agóra Szakmai Konferencia megnyitóján, Esztergomban.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2022/08/bread-g05ca749b2_1920-300x200.jpg)
Minden helyzetre fel kell készülnie a hazai élelmiszeriparnak (Fotó: Pixabay)
A szaktárca csütörtökön kiadott közleménye szerint államtitkár a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormánynak továbbra is az élelmiszer- és energiaellátás biztonságának garantálása jelenti az egyik legfontosabb feladatot. Továbbá amennyiben az elmúlt évek élelmiszeripari növekedését megtartani, sőt gyorsítani szeretnék, akkor válságállóvá kell tenni az ágazat minden területét – emelte ki. Az eddigi adatok szerint a teljes ágazati árbevétel meghaladja a 4 ezermilliárd forintot, az élelmiszeripar nyeresége pedig többszörösére növekedett – ismertette Nobilis Márton.
A támogatások és az innovációk mind ezt a célt szolgálják
A szakmai konferencián megjelent mintegy 150 Magyar Termék védjegyhasználó cég tulajdonosát az államtitkár tájékoztatta arról, hogy a fejlesztési irányok tervezése során több körben egyeztettek az ipari szereplőkkel, érdekképviseletekkel. A 2021-2027-es forrás tervezésénél a kettős cél a hazai piacok visszaszerzése és az exportképesség fokozása volt. Ezen időszak európai uniós fejlesztési forrásokhoz biztosított 80 százalékos hazai társfinanszírozás történelmi léptékű fejlesztési lehetőséghez juttatja a magyar mezőgazdaságot. Nobilis Márton kifejtette, míg a 2014-2020-as támogatási időszakban az ágazat számára több mint 468 milliárd forint megítélésére került sor hazai és EU-s forrásból, a mostani (2021-2027-es) időszak még ennél is nagyobb forrással tervez. Csak a Vidékfejlesztési Programból 750 milliárd forintot különítettek el az élelmiszeripari fejlesztésekre. Ennek célja a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának ösztönzése, amelyre a külpiaci kereslet is magasabb, így a pályázati felhívásokban az innovációt, a fejlesztési komplexitást kiemelt szempontként veszik figyelembe – tette hozzá az államtitkár.
AM
Kapcsolódó cikkeink
KSH: az ipari termelés 5,2 százalékkal csökkent májusban
Májusban az ipari termelés volumene 5,2, munkanaphatástól megtisztítva 4,9 százalékkal…
Tovább olvasom >Kihirdették az Európai Unió mesterséges intelligenciáról szóló rendeletét
A mai napon kihirdették az EU mesterséges intelligenciáról szóló rendeletét…
Tovább olvasom >AM: hasznos és értékteremtő tevékenység a házikertek művelése
A minőségi élelmiszer előállításában fontosak a házikertek, kiemelkedő szerepük van…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekord nyereséget értek el a saját márkák az év első felében az Egyesült Államokban
Új csúcsokat értek el a sajátmárkás termékek 2024 első felében…
Tovább olvasom >Akadálymentesíti csomagolásait a Müller az Egyesült Királyságban
Minden márkás termékének csomagolásán NaviLens kódot helyez el a Müller,…
Tovább olvasom >Új termékigazgatót nevezett ki az Auchan
Július 1-től Varga László látja el az Auchan Magyarország termékigazgatói…
Tovább olvasom >