Új baktériumtörzs a biogazdálkodásban
Biogazdálkodásban hasznosítható, új baktériumtörzset találtak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói. A szabadalommal védett törzset az USA egyik legnagyobb biokontroll készítményeket forgalmazó cége új termék előállításához hasznosítja.
Az egyetem olyan baktériumtörzset szabadalmaztatott, amellyel baktérium- és gombaellenes növényvédelmet lehet megvalósítani a paradicsom, a paprika, a saláta és a káposzta biotermesztésekor talajos és talaj nélküli termesztőrendszerekben – írja közleményében az SZTE. A szabadalmat egy nemrégiben megkötött licenciaszerződéssel az USA egyik legnagyobb biokontroll termékeket forgalmazó cége hasznosítja egy új termék előállításához és forgalmazáshoz.
A Bacillus nemzetségben számos olyan törzs ismert, amelyek alkalmazhatók biokontroll célokra. Az új törzs a növények föld alatti és feletti részeit támadó mikrobákkal szemben is védelmet nyújthat – közölte az egyetem. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Szép, de veszélyes: miért ne hozzunk növényt a nyaralásból?
Súlyos veszélyt jelent Magyarország növényvilágára a Xylella fastidiosa baktérium, ami…
Tovább olvasom >Szén-dioxid-elnyelőképességet kalkuláló rendszert fejleszt az SZTE és a MOON42 RDI
A karbonkreditek kereskedelme során felhasználható, távérzékelésen alapuló szén-dioxid-elnyelőképességet kalkuláló rendszert…
Tovább olvasom >Klímaváltozás-kutatócsoport alakult a Szegedi Tudományegyetemen
A klímaváltozással kapcsolatos, különböző tudományterületeken folyó kutatásokat összefogó csoport alakult…
Tovább olvasom >További cikkeink
Spanyolországban vezeti be első AI-alapú megoldását a Carrefour
A francia Carrefour Spanyolországot választotta első mesterségesintelligencia-alapú megoldásának bevezetésére. Az AI.Carrefour…
Tovább olvasom >Kétszeres POP világbajnok a magyar Gösser Spritz display
Idén két világbajnoki címre is büszke lehet a hazai POP-szakma.…
Tovább olvasom >Legendás olasz panettone-gyártót vett az ír Valeo Foods
Újabb olasz cég felvásárlását jelentette be az ír székhelyű Valeo…
Tovább olvasom >