Unilever: Európa egyik legkorszerűbb hűtőháza épült meg Veszprémben
Átadták az Unilever Magyarország veszprémi jégkrémgyárának 2,2 milliárd forint összértékű, 65 új munkahelyet teremtő beruházását pénteken; a fejlesztés eredményeként Európa egyik legkorszerűbb nagy kapacitású hűtőháza épült meg Veszprémben.
A projekt az Új Széchenyi Terv Közép-Dunántúli Operatív Program keretén belül, összesen 558 millió forintos támogatással valósult meg. A beruházás révén egy négy blokkból álló, együttesen mintegy 12.000 paletta kapacitású hűtőház jött létre a kapcsolódó épületekkel (kompresszorház, raktárak, árukiadó iroda, étterem, melegedő, öltöző, targoncatöltő), és 10 ezer négyzetméter hasznos alapterülettel. Az átalakítás során a csomagolóüzemet, az út- és parkolórendszert és a zöldfelületet is fejlesztették. A fejlesztés eredményeként csökkenni fog a veszprémi gyár szén-dioxid kibocsátása és vízfelhasználása.
A projektzáró ünnepségen Mihalovics Péter (Fidesz-KDNP) kormánybiztos elmondta: a beruházással Veszprém versenyképessége nő. Mintaértékűnek tartotta az Unilever működését, mert a város a következő 20 évre is számíthat a cégre, amely Európában mindenütt ismert terméket gyárt.
Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere szerint 20 éves sikertörténet az Unileveré: a cég 1992 óta, amikor a korábbi tejipari vállalat megvásárolásával megkezdte működését, folyamatosan gyarapodik; szép példája ez a privatizációnak. Úgy vélte, fontos a cég jelenléte a városban, mert komoly munkahely megőrző és teremtő feladatot lát el, és jelentősen hozzájárul a költségvetéshez, amelyből a közszolgáltatásokat biztosítják.
A veszprémi jégkrémgyár korábbi, 1.800 palettás kapacitása messze elmaradt az igényektől, ezért a gyár az utóbbi években már külső pufferraktárakat használt a folyamatos szállítás biztosításához – mondta az MTI-nek Szatóri László gyárigazgató. A most elkészült beruházás a gyár által 2008-ban indított háromütemű fejlesztési program második fázisát zárja le. Az első ütemben bővült a termelés, a második ütemben megvalósult a hűtőház fejlesztése, 2012-2015 folyamán pedig további kapacitásfejlesztés zajlik majd az üzemben: a 2009-es évi 40 millió literről 2015-ig 80 millió literre viszik fel a termelést – tette hozzá.
A fenntarthatósági terv értelmében, az Unilever globális szinten vállalta, hogy miközben megkétszerezi forgalmát, felére csökkenti környezetterhelését 2020-ig. A most megvalósult beruházás e szempontoknak tökéletesen megfelel, ráadásul az átalakítással már most mintegy 10 százalékkal csökkenti a szén-dioxid kibocsátást – mondta a gyárigazgató.
A fejlesztés részeként az új hűtőházban a jelenlegi legkorszerűbb hűtéstechnológiát építették be, miközben az épületszerkezet kialakításánál a leghatékonyabb hőszigetelési megoldásokat alkalmazták. A hűtőházi és a kültéri világítást automatikusan vezérelt LED lámpák biztosítják, és a tetőről összegyűjtött csapadékvizet hűtővízként használják fel. A gyárban keletkező hulladékhőt az iroda- és a kiszolgáló területek fűtésére, illetve a használati meleg víz előállítására fordítják. A beruházásnak köszönhetően 65 új munkahely jött létre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A Lidl bemutatta tizedik, jubileumi szakácskönyvét
A Lidl bemutatta 10. szakácskönyvét, amely közel 4 millió megjelent…
Tovább olvasom >Magyar női vízilabda támogatója lett a Helia-D
Együttműködési megállapodást jelentett be a Helia-D és az UVSE Vízilabda…
Tovább olvasom >Kacsából és a libából nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget
Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően az ünnepi…
Tovább olvasom >