Unilever: Európa egyik legkorszerűbb hűtőháza épült meg Veszprémben
Átadták az Unilever Magyarország veszprémi jégkrémgyárának 2,2 milliárd forint összértékű, 65 új munkahelyet teremtő beruházását pénteken; a fejlesztés eredményeként Európa egyik legkorszerűbb nagy kapacitású hűtőháza épült meg Veszprémben.
A projekt az Új Széchenyi Terv Közép-Dunántúli Operatív Program keretén belül, összesen 558 millió forintos támogatással valósult meg. A beruházás révén egy négy blokkból álló, együttesen mintegy 12.000 paletta kapacitású hűtőház jött létre a kapcsolódó épületekkel (kompresszorház, raktárak, árukiadó iroda, étterem, melegedő, öltöző, targoncatöltő), és 10 ezer négyzetméter hasznos alapterülettel. Az átalakítás során a csomagolóüzemet, az út- és parkolórendszert és a zöldfelületet is fejlesztették. A fejlesztés eredményeként csökkenni fog a veszprémi gyár szén-dioxid kibocsátása és vízfelhasználása.
A projektzáró ünnepségen Mihalovics Péter (Fidesz-KDNP) kormánybiztos elmondta: a beruházással Veszprém versenyképessége nő. Mintaértékűnek tartotta az Unilever működését, mert a város a következő 20 évre is számíthat a cégre, amely Európában mindenütt ismert terméket gyárt.
Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere szerint 20 éves sikertörténet az Unileveré: a cég 1992 óta, amikor a korábbi tejipari vállalat megvásárolásával megkezdte működését, folyamatosan gyarapodik; szép példája ez a privatizációnak. Úgy vélte, fontos a cég jelenléte a városban, mert komoly munkahely megőrző és teremtő feladatot lát el, és jelentősen hozzájárul a költségvetéshez, amelyből a közszolgáltatásokat biztosítják.
A veszprémi jégkrémgyár korábbi, 1.800 palettás kapacitása messze elmaradt az igényektől, ezért a gyár az utóbbi években már külső pufferraktárakat használt a folyamatos szállítás biztosításához – mondta az MTI-nek Szatóri László gyárigazgató. A most elkészült beruházás a gyár által 2008-ban indított háromütemű fejlesztési program második fázisát zárja le. Az első ütemben bővült a termelés, a második ütemben megvalósult a hűtőház fejlesztése, 2012-2015 folyamán pedig további kapacitásfejlesztés zajlik majd az üzemben: a 2009-es évi 40 millió literről 2015-ig 80 millió literre viszik fel a termelést – tette hozzá.
A fenntarthatósági terv értelmében, az Unilever globális szinten vállalta, hogy miközben megkétszerezi forgalmát, felére csökkenti környezetterhelését 2020-ig. A most megvalósult beruházás e szempontoknak tökéletesen megfelel, ráadásul az átalakítással már most mintegy 10 százalékkal csökkenti a szén-dioxid kibocsátást – mondta a gyárigazgató.
A fejlesztés részeként az új hűtőházban a jelenlegi legkorszerűbb hűtéstechnológiát építették be, miközben az épületszerkezet kialakításánál a leghatékonyabb hőszigetelési megoldásokat alkalmazták. A hűtőházi és a kültéri világítást automatikusan vezérelt LED lámpák biztosítják, és a tetőről összegyűjtött csapadékvizet hűtővízként használják fel. A gyárban keletkező hulladékhőt az iroda- és a kiszolgáló területek fűtésére, illetve a használati meleg víz előállítására fordítják. A beruházásnak köszönhetően 65 új munkahely jött létre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Az Alibaba 50 milliárd eurót fektet mesterséges intelligenciába és felhőtechnológiába
Az Alibaba kínai technológiai óriáscég jelentős beruházást jelentett be a…
Tovább olvasom >A cégek közel fele emeli a cafeteria összegét a fizikai dolgozók körében idén
2025-ben jelentős változások történtek a béren kívüli juttatások terén Magyarországon:…
Tovább olvasom >Az AHR Expo-n debütáltak az LG legújabb HVAC megoldásai
Az LG Electronics (LG) a floridai Orlandóban megrendezett, világhírű AHR…
Tovább olvasom >