Ugrásszerűen megnőtt a sauvignon blanc népszerűsége itthon
Egyre népszerűbb itthon a sauvignon blanc, lassan nincs olyan magyar borvidék, ahol ne készítenének ilyen bort – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. Nemcsak Magyarországon hódít a sauvignon blanc, ma már ez a világ egyik legkedveltebb fehérbora. Nem véletlenül: sokféle ételhez passzol, frissessége miatt ideális ital a meleg nyári és a kellemes őszi napokon is, íz- és illatvilága pedig a fogyasztók fiatalabb generációjához is közelebb áll.
„Még soha nem volt annyira népszerű a sauvignon blanc, mint most. Lassan nincs olyan magyar borvidék, ahol ne foglalkoznának ezzel a szőlőfajtával. Ez egy izgalmas fajta, mert készülhet belőle friss, illatos, gyümölcsös, valamint nagyon karakteres, testesebb fehérbor is”
– mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza, hozzátéve: arra számít, hogy a sauvignon blanc a következő években sem veszít majd a népszerűségéből.
A szőlőfajta Franciaországból, a Loire völgyéből származik, ám egész világot meghódító útjára Új-Zélandról indult, ahol az első szőlőültetvényt az 1960-as évek végén telepítették, azóta pedig már több mint 27 ezer hektáron termelnek sauvignon blanc-t. Ma már gyakorlatilag az összes nagy bortermelő országban megtalálható ez a fajta, Franciaország és Új-Zéland mellett többek között Chilében, a Dél-afrikai Köztársaságban és az Egyesült Államokban, például a kaliforniai Napa-völgyben is, sőt Magyarországon is kedvelt fajta, legalább ezer hektáron termesztik.
Az elmúlt években a sauvignon blanc vált a világ egyik legnépszerűbb fehérborává, amelynek saját világnapja is van, rajongói május 6-án ünneplik a „nemzetközi sauvignon blanc-napot”. Árulkodó tény, hogy az Egyesült Államokban ennek a borfajtának 2022-ben is nőttek az eladási számai, miközben a borfogyasztás összességében csökkent.
„Hogyan vált világsztárrá a sauvignon blanc?”
– tette fel a kérdést az elmúlt években több borászati szaklap is. A szakértők szerint ebben közrejátszhatott az is, hogy a sauvignon blanc sokféle ételhez passzol, üdesége, frissessége miatt ideális italnak számít a meleg nyári és a kellemes őszi napokon is, ízvilága pedig közelebb áll a fogyasztók fiatalabb generációjához, amelyet világszerte igyekeznek megszólítani a borászatok.
A francia és az új-zélandi stílus
„Franciaországban nagyon mély, telt, érlelt, az egres és a csalán illatát idéző sauvignon blanc-okat lehet kóstolni. Új-Zélandon más stílust képviselnek, ott a könnyű, gyümölcsös sauvignon blanc hódít”
– mondja a fajtáról Benesch Antal, aki az egyetem elvégzése után hónapokat töltött Új-Zélandon, hogy megismerje az ottani szőlészeti, borkészítési folyamatokat. Hozzáteszi: az „óvilági” és az „újvilági” sauvignon blanc más-más technológiával készül, a Loire-völgyben például jellemzően fahordókban érlelődik a bor, míg Új-Zélandon inkább fémtartályokat használnak.
A Veszprémi Érseki Pincészet jelenleg a Káli-medencében található Mindszentkállán termeszt sauvignon blanc-t, de 2024-ben további két hektárt telepítenek, majd 2025-ben a Balatonfüred-Csopak borvidékhez tartozó, felsőörsi birtokukon is elkezdenek foglalkozni a sauvignon blanc-nal.
„Ez a szőlőfajta jól tud alkalmazkodni az itthoni klímához, jól érzi magát a Balatonnál. Bár világszinten emelkedik a hőmérséklet, a balatoni klíma még mindig kedvező. Mindszentkállán és Felsőörsön tudunk olyan területeken ültetni, amelyek hűvösebbek, és ahol jobban tud aromásodni a szőlő”
– magyarázza, hozzátéve: a pincészet Mandorla Sauvignon Blanc-jában a franciaországi és az új-zélandi stílust ötvözik. A szőlőt két különböző érési fázisban szüretelik – a korai szürettel az „újvilági” ízeket mutatják meg, a második szüret során pedig a már teljesen beérett, mély, intenzív ízű szőlőt szedik le, majd többféle technológiát használnak az érlelésnél és az erjesztésnél is.
A Veszprémi Érseki Pincészetről
Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (illetve jogelődje, a Veszprémi Püspökség). Az Érseki Pincészet a mai napig két, saját tulajdonú birtokon – a Balatonfüred-Csopak borvidékhez tartozó Felsőörsön, illetve a Balaton-felvidéki borvidéken, a Káli medencében található Mindszentkállán – folytat szőlőművelést, egyházmegyei keretek közt. A borokat a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével és tudással, ám a hagyományokat is követve készítik. A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet Benesch Antal vezeti főborászként.
Kapcsolódó cikkeink
Magyar siker a világ legjobb borászatainak rangsorában: a Szepsy Pince a 43. helyen
2024-ben is közzétették a World’s Best Vineyards rangsorát, amely az…
Tovább olvasom >Piacismeret, kapcsolatépítés, marketing
Nem feltétlenül egyforma tapasztalatokkal a hátuk mögött, de egyformán meghatározó…
Tovább olvasom >Hullámvölgyből kifelé
Idén az extrém meleg időjárásnak köszönhetően a megszokottnál jóval korábban kezdődött…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >