Túrónagyhatalom lesz Magyarország
Szakít a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a tejexportot korábban támogató programjával, s azzal is, hogy a tej egészséges volta mellett kardoskodjon – inkább a termelés és a hatékonyság növelésére koncentrálnak – jelentette be Lukács László ügyvezető igazgató egy háttérbeszélgetésen. A jövőben inkább a belső piac ellátására ösztönzik a hazai tejtermelés és feldolgozás zömét adó tagjaikat.
Változik az ágazati marketing program is, és a csak magyarlakta vidéken ismert hungarikumra, a rögös túró népszerűsítésére összpontosít. Nem kevésről van szó, ugyanis ebből a világkülönlegességből az ügyvezető szerint az egy főre jutó átlagos évi fogyasztás négy kiló, ez több mint negyedmilliárd liter tejből készül. Elhangzott az is, hogy az is, hogy az Európai Bizottságnál (EB) kezdeményezik a magyar rögös túró eredetvédelmét.
Az elkövetkező években a magyar tejpiac szereplőinek számításba kell venniük, hogy 2015-től az Európai Unióban megszűnnek a kvóták. A holland, olasz, francia, ír és brit tejtermelők máris erős expanzióra készülnek, ezért az évente 1,4-1 ,5 milliárd liter tejet előállító termelőknek és a piac közel kétharmadát uraló feldolgozóknak fel kell készülniük az európai tejpiac újraosztására.
Az EB már elfogadta az úgynevezett tejcsomagot, amely a szakmaközi szervezeteknek és a termelői csoportoknak új jogosítványokat biztosít. Ennek szellemében kilogrammonként átlagosan 86 forintban állapította meg a szakmaközi szervezet az április 1. és a 2013. március 31. közötti tej alapárat. Az ügyvezető elmondta azt is, hogy a közeli jövőben az UHT tejek, félkemény sajtok fogyasztói árának stagnálására, illetve csökkenésére lehet számítani, míg a többi tejtermék drágul. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >