Túró rudikat tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete
A Tudatos Vásárlók Egyesülete az egyik legnépszerűbb hazai édességet, a túró rudit tesztelte táplálkozásbiológiai szempontból és a csomagoláson feltüntetett információk alapján. Összesen 19 féle terméket vizsgáltak, 13 natúr és 6 ízesített rudit. Az édességek minősége igen széles skálán mozog: olyan túró rudi terméket is találtak, amely nem tartalmaz túrót.
A lista élén a Cserpes Trudi áll, egy pont lemaradással követi a natúr Pöttyös Túró Rudi. A jó helyezést annak köszönhetik, hogy egy pontot sem veszítettek, a Cserpes továbbá a kevés adalékanyagért plusz pontot kapott. Habár egyiknek sem csokoládé a bevonója, a töltelékben legalább – nagy mennyiségben – túró van, és természetes aromát tartalmaznak, valamint jól olvasható az összetételi lista a csomagoláson.
A legrosszabbul a Sole Update 1 desszert és a Tejnasi szerepelt. Sok pontot veszítettek a hiányos tájékoztatás miatt, valamint azért, mert a töltelék nem tartalmaz túrót, ami egy túró rudira asszociáltató terméknél elvárható lenne.
A natúr termékek piacán nem találtak olyan terméket, amely mind a túróalapú tölteléknek, mind pedig a bevonatra vonatkozó táplálkozásbiológiai értékkritériumoknak egyidejűleg megfelelt volna. A legnagyobb hátránya a termékeknek, hogy nem ét- vagy tejcsokoládéból álló burokkal készülnek, hanem kakaós ét- vagy tejbevonómasszából, amelynek táplálkozásbiológiai értéke kisebb, mint a csokoládéé.
A bevonómasszának – a Magyar Élelmiszerkönyvi szabályozás alapján – kisebb a kakaótartalma, és a jó minőségű, drágább kakaóvajat hidrogénezett növényi zsiradékkal helyettesítik, amelynek ráadásul nagy a transzzsírsav-tartalma. A vizsgált 19 termékből mindössze kettőnél (azonos márka) találtak csokoládéból készült bevonatot.
Az ízesített termékek piacán a gyümölcskészítmények gyümölcshányadában nem találtak nagy eltérést az átlagtól, és minőségi összetételében is elenyésző különbség van. Ugyanakkor a gyümölcsös rudikra jellemző, hogy a túró jóval kisebb arányban van jelen, mint a natúr rudikban, sok esetben a bevonat nagyobb arányban szerepel, mint maga a túró – írja a Penzcentrum.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI: Romló bizalmi indexek és gazdasági kilátások Magyarországon
Novemberben mind az üzleti szféra, mind a fogyasztók pesszimistábbá váltak…
Tovább olvasom >Negyvenhét éves csúcsot döntött az arabica kávé ára
Az arabica kávé határidős jegyzése 47 éve nem látott szintre,…
Tovább olvasom >Százharminc új járművel készül a megnövekedett ünnepi forgalomra a Magyar Posta
A Magyar Posta több mint 7 millió csomag kézbesítésére számít…
Tovább olvasom >