Turizmus Magyarországon, 2011
A KSH közelmúltban publikált 2011. évi végleges adatai, valamint a Magyar Turizmus Zrt. által a magyar lakosság utazási szokásairól 2010 decemberében készült felmérés eredményei alapján a Magyar Turizmus Zrt. elkészítette a Turizmus Magyarországon 2011 című magyar és angol nyelvű statisztikai kiadványát.
Elöző évhez képest mind a külföldi, mind pedig a belföldi vendégek száma nőtt 2011-ben. Előbbi 4 011 000-ról 4 199 000-ra, utóbbi 3 462 000-ról 3 822 000-ra emelkedett. Külföldiek esetében több mint 10 százalékos növekedésről beszélhetünk. Ugyanakkor mindkét csoport esetében csökkent az átlagos tartózkodási idő, összességében 1,8 százalékkal 2,8 napról 2,7 napra.
A szálláshelyek minden vizsgált mutatójukban – bel- és külföldi szállásdíjbevétel, vendéglátásból származó bevétel, egyéb bevétel – előrelépést könyvelhettek. Az üdülési csekk kivezetésével a szálláshelyek ebből származó bevétele mintegy 34%-kal csökkent tavaly. Míg összességében 9%-kal nőtt a szállodai vendégéjszakák száma, jelentősen – 12,4%, 50,8% – esett a két- illetve egycsillagos szállodák forgalma. A négycsillagosok jöttek ki legjobban 2011-ből, 11,4%-os növekedéssel. Ezzel szemben az ötcsillagos házak 0,8%-kal kevesebb vendégéjt tudhatnak magukénak. A gyógyszállók és panziók szintén nem jártak jól a tavalyi évvel, 14-14 százalékos csökkenés mellett.
Vendégéjszakák száma alapján Magyarország három – kül- és belföldiek által – leglátogatottabb városa Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló.
A Dél-Dunántúlon mind a vendégek, mind pedig a vendégéjszakák száma csökkent tavaly. Az Észak-Alföldön a vendégek száma ugyan nőtt, de kevesebb éjszakát háltak el a régióban. Magyarország többi idegenforgalmi régiója mindkét mutatóban emelkedést produkált.
(turizmusonline.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >