Tüntetés a kapuvári húsgyár sorsának rendezéséért
Négy-ötszáz ember tüntetett péntek délután a kapuvári húsgyár előtt, követelve a napok óta minimálisra csökkentett termeléssel működő üzem sorsának rendezését.
Petíciót nyújtottak be Zsobrák Péter vállalkozóhoz, aki másfél hónapja vásárolta be magát a Kapuvári Hús Zrt.-be. Az üzem négyszáz dolgozója és az ágazati szakszervezet nevében azt követelik: tegye egyértelművé, hogy működtetni kívánja-e a gyárat. Amennyiben igen, biztosítsa a szükséges tőkét, vagy pedig tegye nyilvánvalóvá, ha be akarja zárni az üzemet.
„A munkavállalók számára a legrosszabb dolog a bizonytalanság” – hangsúlyozták a demonstrálók a petícióban, amelyet Bedecs Pálnak, a Kapuvári Hús Zrt. megbízott vezérigazgatójának adtak át képviselőik.
Pászli Tibor, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) alelnöke, a kapuvári gyár érdekképviseleti vezetője az eseményen arról beszélt: azért hirdették meg a megmozdulást, mert a termelés folyamatos csökkenése mellett ismételten elnapolták a cég közgyűlését, a gyár „rendezetlen munkarendben” dolgozik, márpedig „ez a kollektíva nem ehhez szokott”.
Mindezek alapján „világossá vált, hogy e mellett a termelés mellett négyszáz ember munkahelyét nem tudjuk megőrizni” – fogalmazott a szakszervezeti vezető. Hangsúlyozta: sürgős lépéseket kell tenni a cég talpra állítása érdekében; ha lassan cselekszenek, azt már nem éli túl a gyár.
Kapuvári József HDSZ-elnök rámutatott: ez a gyár évi félmilliárd forintnyi közterhet fizet. Ha bezárnák, akkor nemcsak kiesne ez az összeg, hanem ráadásul az államnak kellene fizetnie a dolgozók munkanélküli segélyét, támogatnia elhelyezkedésüket.
Jelezte: maga is találkozott a cégtulajdonossal, azt mondta, „nagyon biztató híreket” kapott a megbeszélésen az üzem jövőjéről.
Ivanics Ferenc (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta a demonstrálók előtt: szerdán a kormány „azt a döntést hozta meg, ami ebben a helyzetben meghozható volt; olyan védelmet adott a gyárnak, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a dolgok rendezése után tovább működjön”. Ez nem biztos, hogy egyszerű lesz – fogalmazott.
A Kisalföld című megyei napilap szerdai számában megjelent cikk szerint többhetes termeléscsökkenés után szinte teljesen leállt a kapuvári húsgyár, a Kapuvári Hús Zrt. közgyűlését pedig – amelytől a dolgozók komoly eredményeket vártak – e hét elejéről szeptember 27-ére halasztották. A hazaküldött alkalmazottak a telefonhívást várják a munka újraindulásáról.
A lap által közölteket a nap folyamán Pászli Tbor úgy korrigálta az MTI-nek, hogy a termelés nem állt le, ám jelentősen csökkent, lényegesen kevesebb alapanyag érkezik és késztermék távozik az üzemből. A dolgozóknak csak egy része dolgozik, folyamatosan cserélődik, hogy kiket hívnak be munkára.
Kérdésre válaszolva Pászli Tibor közölte, hogy a tulajdonosváltás előtt is voltak problémák, ezek egyre nagyobbak lettek az utóbbi időben. A termelés csökkentése aggodalomra ad okot, mivel szeretnék a 400 munkahelyet és az üzleti partnereket megtartani. „Én úgy tudom, hogy a tulajdonosnak is ez az akarata” – tette hozzá.
Közlése szerint hetek, hónapok óta folynak tárgyalások a cég jövőjéről, a nemrégiben történt tulajdonosváltással pedig felgyorsultak az események. A tárgyalások céljaként azt jelölte meg, hogy a négyszáz embernek megfelelő munkamennyiség kerüljön ebbe a gyárba. Erre a társaság meglévő piacai és szerződései komoly esélyt adnak – tette hozzá.
Szerdán a Kormányszóvivői Iroda bejelentette, hogy a kormány kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a kapuvári húskombinátban érintett két céget. A lépést az indokolta, hogy a kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi felelőtlen garanciavállalások miatt. A helyzet tisztázása és a munkahelyek megvédése érdekében a kormány megteszi a szükséges lépéseket és nemzetstratégiai szempontból kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a húskombinátban érintett mindkét céget – közölte a Kormányszóvivői Iroda szerdán. A két érintett cég a Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.
(MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A Lidl bemutatta tizedik, jubileumi szakácskönyvét
A Lidl bemutatta 10. szakácskönyvét, amely közel 4 millió megjelent…
Tovább olvasom >Magyar női vízilabda támogatója lett a Helia-D
Együttműködési megállapodást jelentett be a Helia-D és az UVSE Vízilabda…
Tovább olvasom >Kacsából és a libából nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget
Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően az ünnepi…
Tovább olvasom >