Túl sok cukrot esznek a legkisebbek
Az ünnepi szezon közeledtével sok gyermek édességfogyasztása jelentősen megnő, ám egy friss tanulmány arra figyelmeztet, hogy érdemes mérsékelni a cukorfogyasztást. A Science folyóiratban megjelent kutatás szerint, amit a Pénzcentrum osztott meg, a cukorbevitel korlátozása már a fogantatás időszakától egészen kétéves korig jelentősen csökkentheti a későbbi krónikus betegségek, például a cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázatát.
A kutatás során a tudósok az Egyesült Királyságban a második világháború idején bevezetett cukoradagolás megszűnése előtti és utáni egészségügyi adatokat elemezték. A UK Biobank 60 000, 1951 és 1956 között született emberének egészségügyi adatait vizsgálva azt találták, hogy a korlátozott cukorfogyasztású időszak alatt született gyermekeknél 35%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki 2-es típusú cukorbetegség, és 20%-kal csökkent a magas vérnyomás kockázata. Az elhízás esélye is 30%-kal csökkent ezeknél a gyerekeknél.
Dr. Mark Corkins, a Tennessee-i Egyetem Egészségtudományi Központjának gyermekgasztroenterológiai vezetője rámutatott, hogy az emberek „már születésük pillanatától fogva szeretik az édes ízt”. Azonban a túlzott cukorfogyasztás gyorsan károsíthatja az anyagcserét, így hosszú távon a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás és a cukorbetegség kockázatát is növeli. Az amerikai étrendi irányelvek szerint a 2 évesnél idősebb emberek napi cukorbevitelét a teljes kalória kevesebb mint 10%-ára kellene korlátozni, de a valóságban a fogyasztás ennél sokkal magasabb.
A tanulmány vezető szerzője, Tadeja Gracner szerint nemcsak a szülők táplálkozási tudatosságára, hanem a vállalatok felelősségére is szükség van a probléma kezelésében, hiszen a gyerekeket sokszor cukros édességek reklámjaival célozzák meg. A kutatás szerint különösen a terhes és szoptató anyák fogyasztanak túl sok hozzáadott cukrot – átlagosan háromszor annyit, mint az ajánlott mennyiség, amely meghaladja a napi 80 grammot.
A szakértők szerint a kisgyermekek cukorfogyasztásának mérséklésének egyik hatékony módja, ha a szülők saját táplálkozási szokásaikat is megváltoztatják. Dr. Corkins hangsúlyozza: „A gyerekek követik, amit a szüleik esznek. Ha a szülők egészséges alternatívákat választanak a cukros italok és édességek helyett, az hosszú távon pozitív hatással lehet a gyerekek egészségére.”
Kapcsolódó cikkeink
Csökken a cukros üdítőitalok aránya a hazai boltok polcain
Az elmúlt években jelentősen csökkent a cukros üdítőitalok kínálata a…
Tovább olvasom >A nyerscukor világpiaci ára 2021 óta a legalacsonyabb szintre esett
A nyerscukor tőzsdei jegyzése 2021 nyara óta a legalacsonyabb szintre…
Tovább olvasom >Drágul a szaloncukor: a kakaóbab árának emelkedése is hatással van az ünnepi édességre
A szaloncukor, amely a magyar karácsonyi hagyományok elengedhetetlen része, idén…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >Online is megugrott az élelmiszer-vásárlás karácsony előtt
A karácsonyi készülődés határozta meg a Kifli.hu online szupermarket forgalmát…
Tovább olvasom >