Túl sok az ipari kémia a tányéron: az ultrafeldolgozott élelmiszerek terjedése már az uniós szabályozók figyelmét is felkeltette

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 07. 28. 11:25

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF – ultra-processed foods) aránya drasztikusan megnőtt az európai fogyasztók étrendjében: egyes országokban, mint az Egyesült Királyság vagy Spanyolország, az energiaszükséglet akár 70%-át is ezek a termékek teszik ki.

A NOVA osztályozási rendszer szerint ide azok az iparilag előállított élelmiszerek tartoznak, amelyek a háztartási konyhákban ismeretlen adalékanyagokat – például színezéket, édesítőszert, emulgeálószert, ízfokozót – tartalmaznak – írja az Economyx.

A jelenség komoly közegészségügyi és piaci következményekkel jár. Egy friss összefoglaló kutatás szerint az UPF-ek túlzott fogyasztása összefüggést mutat az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes ráktípusok gyakoriságával. A spanyol kormány már lépéseket is tett: a közétkeztetés megreformálásával kizárná ezeket az iskolai menükből. Eközben a biokémiai nyilvántartások szerint világszerte naponta 7 új vegyületet regisztrálnak – ezek egy része közvetve vagy közvetlenül az élelmiszerláncba kerülhet.

A feldolgozott élelmiszerek térnyerése a gyártók és kiskereskedők számára egyelőre nyereséges, de egyre több szabályozási kockázatot is hordoz, különösen a gyermekekre célzott marketing és a transzparens összetevőjelölések terén.

Kapcsolódó cikkeink