Túl sok az ipari kémia a tányéron: az ultrafeldolgozott élelmiszerek terjedése már az uniós szabályozók figyelmét is felkeltette
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF – ultra-processed foods) aránya drasztikusan megnőtt az európai fogyasztók étrendjében: egyes országokban, mint az Egyesült Királyság vagy Spanyolország, az energiaszükséglet akár 70%-át is ezek a termékek teszik ki.
A NOVA osztályozási rendszer szerint ide azok az iparilag előállított élelmiszerek tartoznak, amelyek a háztartási konyhákban ismeretlen adalékanyagokat – például színezéket, édesítőszert, emulgeálószert, ízfokozót – tartalmaznak – írja az Economyx.
A jelenség komoly közegészségügyi és piaci következményekkel jár. Egy friss összefoglaló kutatás szerint az UPF-ek túlzott fogyasztása összefüggést mutat az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes ráktípusok gyakoriságával. A spanyol kormány már lépéseket is tett: a közétkeztetés megreformálásával kizárná ezeket az iskolai menükből. Eközben a biokémiai nyilvántartások szerint világszerte naponta 7 új vegyületet regisztrálnak – ezek egy része közvetve vagy közvetlenül az élelmiszerláncba kerülhet.
A feldolgozott élelmiszerek térnyerése a gyártók és kiskereskedők számára egyelőre nyereséges, de egyre több szabályozási kockázatot is hordoz, különösen a gyermekekre célzott marketing és a transzparens összetevőjelölések terén.
Kapcsolódó cikkeink
Ezért ne higgyünk a csábító diétáknak – egy átgondolatlan étrenddel többet árthatunk
Fagyi, chips, gyorsételek: a nyaralásból hazaérkezve sokan megfogadják, hogy most…
Tovább olvasom >Longevity – divat vagy tudatosság?
Az embereket mindig is foglalkoztatta, hogy hogyan lehet minél tovább…
Tovább olvasom >Mi kerüljön a gyerek tányérjára nyáron? 5 tipp a tudatosabb étkezéshez
A nyári szünet a gyerekek egyik kedvenc időszaka: hosszú, játékkal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csődvédelem alá került a Pepco német leányvállalata
A diszkontlánc német egysége fizetésképtelenséget jelentett be, miközben a Pepco-csoport…
Tovább olvasom >Kék bolygó: az élelmiszerhulladékot már rövid távon is hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány alapanyagként
Az élelmiszerhulladékot már rövid távon hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány…
Tovább olvasom >Az online ruhavásárlás nehézségeit segít kiküszöbölni a Google
A Google új funkcióval bővítette keresőmotorját, amely forradalmasíthatja az online…
Tovább olvasom >