Túl olcsó a magyar hal
Elégedetlenek a haltermelők, nem kapnak megfelelő árat a termékükért. Jelenleg pontyot 600-800 forint között vehetnek a vásárlók, míg az afrikai harcsafilé kilogrammonként 1300-2000 forint.
Magyarországon az utóbbi időben évente mintegy 23 ezer tonna
halat termelnek. Ez a mennyiség az utóbbi években csupán kisebb változásokat
mutat. A megtermelt hal mennyiségének kétharmada ponty, 11 százaléka busa, 11,7
százaléka afrikai harcsa, 4 százaléka amur és mintegy 1 százaléka harcsa. A
magyarországi haltermelés éves árbevétele 12-14 milliárd forint körül alakul a
gazdálkodási körülményektől függően.
A magyar halak exportja nem jelentős, évente néhány száz
tonnát tesz ki. A halbehozatal ugyanakkor éves szinten eléri a 17-18 ezer
tonnát, ezek döntő hányada tengeri hal.
A szakmai szövetség elégedetlen a felvásárlási árakkal.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Drágítja az élelmiszert, hogy túl sok kézen megy át? – Ellátási láncokról és a „rövidítés” illúziójáról beszélt Éder Tamás
Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszerek árából le lehetne faragni,…
Tovább olvasom >„Ez egy politikai termék” – Az árrésstopról és a kiskereskedelem válságáról beszélt az MNKSZ főtitkára
Szakmailag nem indokolható, mégis maradhat – így foglalható össze az…
Tovább olvasom >A FAO elismerésben részesíti a fiatal gazdákat
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelöléseket vár a Fiatal…
Tovább olvasom >