Tüdős harcsaszalámi és ázsiai ínyencségek a Budapesti Halfesztiválon
A Budapesti Halfesztivál 2013. február 15. (péntek) és február 17. (vasárnap) között került megrendezésre.
A szervezők az eseményre meghívták a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség képviselőjét, Németh Józsefet, aki kiemelte, hogy az egészséges táplálkozás alapköve a megfelelő mennyiségű és minőségű halfogyasztás, beszélt továbbá a Budapesti Halfesztivál szakmai jelentőségéről. Míg az országban megrendezett halfesztiválok egy-egy régiót szólítanak meg, addig a Budapesti Halfesztivál, a teljes halas szegmenst átfogja.
Felszólalt a rendezvény egyik legkülönlegesebb kiállítója is, a Tüdős Harcsaszalámi forgalmazója, Lukács Attila. Necz István, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy az országban található megannyi gasztronómiai fesztivállal ellentétben rendkívül maximalisták a minőség és sokszínűség tekintetében, így a halfesztiválon felvonultatják az összes hazai halas finomságot azt megfűszerezve az esemény ázsiai vendégországainak ínyencségeivel. Fontosnak tartotta továbbá megemlíteni, hogy nem véletlen az időpontválasztás sem, hisz 2013 az Európai Unió országaiban kiemelten a halfogyasztás éve lesz, pont ezért a rendezvény minőség iránti elkötelezettsége miatt a Budapesti Halfesztiválon valóban mindenben lesz hal, egyéb élelmiszereknek, mint kolbász, vagy a fesztiválokon már annyira sablonosnak számító grillhúsoknak nem is ad helyet. A halételek mellett természetesen megkóstolhatóak lesznek hazánk legínycsiklandozóbb pálinkái és borai, a programok stílszerűen Harcsa Veronika koncertjével kezdődnek, és az egész család talál magának hétvégén felejthetetlen programokat.
A témaválasztás kapcsán Necz István kiemelte, hogy tapasztalataik alapján a magyar ember szereti a halat, ugyanakkor annak fogyasztását főként bizonyos kiemelt ünnepekhez köti, ezért fontos a halakról szóló kommunikáció, és ezért szerveznek majd igazán interaktív programokat ahol a résztvevők nemcsak megízlelhetik az isteni halfalatokat, de azt is kipróbálhatják, illetve megtanulhatják, hogyan kell egy halat előkészíteni, majd megsütni, vagy megfőzni. A bátrabbak pedig meg is mérettethetik magukat egy izgalmas főzőversenyen, mely szombat délelőtt kezdődik.
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség képviselőjének tanácsára a szervezők a halfőző versenyek receptjeit évről évre szeretnek összegyűjteni, hogy azokat megoszthassak a halszerető közönséggel.
Mindent egybevetve, az első Budapesti Halfesztivál célja mindenekelőtt ösztönözni a hazai halfogyasztást és erősíteni a halkultúrát a magyar gasztronómiában. A halfogyasztás évszázadok óta a magyar gasztronómia szerves része, ünnepnapjaink elengedhetetlen része. Mára azonban kezd feledésbe merülni, a magyarok évi halfogyasztása átlagosan 4 kg/év/fő, amely érték Európában a legalacsonyabbak közé tartozik. A hal jótékony hatásai köztudottak, a gazdag halhús fogyasztása kihat a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyének csökkentésére. Másik kiemelt cél felhívni a figyelmet a hazai élővizeink, elsősorban a magyarországi Duna vízének tisztaságára. 2007-ben a tíz legveszélyeztetettebb folyók közé sorolták a Dunát.
Az azóta elindult kezdeményezéseknek köszönhetően a vízminőség általában javult, de további erőfeszítésekre van szükség. A Budapesti Halfesztivállal szeretnénk a látogatókat ráébreszteni a Duna természeti értékeire (halállomány, árterek, természetes ökológia) és vizeink tisztaságának védelmére. A részletes programokról a www.budapestihalfesztival.hu oldalon vagy a http://www.facebook.com/BudapestiHalfesztival oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Üzleti tervezéshez egy kis segítség
A CEONET Klub és az Egyensúly Intézet újabb közös eseményre…
Tovább olvasom >Európai küldöttséget látott vendégül az NFFT és a BCSDH
Milyen európai szintű együttműködések segíthetik az európai és a hazai…
Tovább olvasom >Egyre sikeresebb a Modern gyárak éjszakája rendezvénysorozat
A Modern gyárak éjszakája országos online és élő rendezvénysorozat egyre…
Tovább olvasom >