Tudományos Nagykövetek látogattak a szigetcsépi tojásfeldolgozó üzembe
Az élelmiszer-feldolgozásban napról-napra jelennek meg innovatív megoldások, egyedi ötletek. Nem is csoda, hogy egy tojásfeldolgozó üzem működése is érdekli a fiatal feltalálókat, kutatókat. Így talán nem is olyan meglepő, hogy a Tudományos Nagykövetek Szigetcsépre látogattak. Felmerülhet sokakban a kérdés: kik is azok a Tudományos Nagykövetek?
A Magyar Tudományos Akadémia idei 200 éves megalapításának emlékére, továbbá az MTA Könyvtár és Információs Központ jövő évi 200 éves megalakulásának jubileuma alkalmából a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) az idei évben olyan 16-28 év közötti fiatalok jelentkezését várta, akik szeretnek csapatban dolgozni, nyitottak új dolgok tanulására, érdeklődőek, közérthetően és lebilincselően kommunikálnak közösség előtt is. A közülük kiválogatott legrátermettebb jelentkezők lettek a Tudományos Nagykövetek, akiknek a feladata a Magyar Tudomány Évének kikiáltott 2025-ös évben a tudomány és a tudományos munka országos szinten történő népszerűsítése.
– Úgy gondoltuk Boncsarovszki Balázzsal, aki hozzám hasonlóan élelmiszer-mérnök, hogy kutatási területtől függetlenül is tudunk érdekes dolgokat mutatni a Tudományos Nagyköveteknek. Például olyan gépeket, amik automatán feltörik a tojást, továbbá a fehérjét és sárgáját is szétválasztják. Vagy hogy tojásfehérjéből lehet tehéntúró-alternatívát is készíteni tejfehérje-allergiások számára. Nem csalódtunk, mind a mi részünkről, mind a fiatalok részéről hatalmas élmény volt a látogatás, reméljük, még sok hasonlóra lesz alkalom – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár, aki fogadta a csoportot.
Boncsarovszki Balázs, a MATE-ÉTTI Árukezelés, Kereskedelem, Ellátási Lánc és Érzékszervi Minősítési Tanszék PhD hallgatója sikeresen teljesítette a felvételhez szükséges feltételeket, így elnyerte a Nemzeti Innovációs Ügynökség által meghirdetett „Tudományos Nagykövet” címet. A képzése során számos élelmiszer-ipari szereplővel került kapcsolatba, akikkel jó viszonyt ápol. Így várhatóan az ország több élelmiszer-feldolgozójánál, termelőjénél is látogatást tesznek majd a jövő kutatói.
Kapcsolódó cikkeink
Tovább drágul a baromfihús és a tojás – tartósan magas árakra számíthatnak a fogyasztók
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Idén október 10-én ünnepeljük a Tojás Világnapját
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Tojáspiac 2025: drágulás, visszaeső termelés és új exportlehetőségek
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új kupakok jönnek a PET-palackokra: könnyebb test, több újrahasznosított műanyag, bioműanyag fedél
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Dobozon innen, élményen túl
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Virtuális asszisztensekkel teszi hatékonyabbá működését a Soproni Egyetem
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >