Tudatos étkezéssel az egészséges öregedésért

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 09. 04. 00:00


Különböző tanulmányok azt mutatják, hogy számos, nyugdíjasotthonban élő idős ember nem részesül életkorának megfelelő, kiegyensúlyozott étrendben, és sokan még a napi ajánlott energiamennyiséget sem veszik magukhoz.

A  Nestlé Életmód Iránytű – 2009 / IX. számában idősödő emberek táplálkozási szükségleteit veszi górcső alá, a 60-as korosztálytól a 80 évesekig.
Az idős emberek nem megfelelő táplálkozásának hátterében pszichológiai, élettani és gazdasági változások egyaránt állhatnak. Az idős emberek gyakran az egyéb célcsoportoknak (pl. a fiatal vagy középkorú túlsúlyos embereknek) szánt táplálkozási javaslatokat követik.
A koleszterinszinttel kapcsolatban a zsírszegény táplálkozás propagandájának egyik szerencsétlen következménye az, hogy az emberek sokszor olyan egészséges olajokat mellőznek étrendjükből (pl. az olívaolajat, a repceolajat vagy a magas olajsavtartalmú napraforgóolajat), amelyek amellett, hogy növelik ételeik élvezeti értékét, a szervezet koleszterinszintjére is jótékony hatásúak.
Az állati fehérjét tartalmazó élelmiszerek általában drágák. Sok nyugdíjas nem engedheti meg magának, hogy minden nap húst vagy halat egyen, de léteznek olcsóbb, jó minőségű fehérjeforrások is, mint a tojás vagy a hüvelyesek (például a lencse). Különösen fontos, hogy az idősebb vásárlókat célzó termékekhez elérhető áron lehessen hozzájutni.
Az idősek táplálkozási igénye abban különbözik a fiatalabb felnőttekétől, hogy míga tápanyagigény alapvetően nem változik, az energiaigény lecsökken. Az idősebb korosztály tagjainak a nagy tápanyagsűrűségű élelmiszereket kell előnyben részesíteniük.




Kapcsolódó cikkeink