Tovább nőtt a gyümölcspárlat ágazat teljesítménye
Lezárult a pálinka magán- és bérfőzésének új, kedvezményes jövedéki szabályozás szerinti első üzleti éve, a bérfőzetett pálinka mennyisége tavaly 27 százalékkal nőtt, a kereskedelmi főzdék 16,4 százalékkal több párlatot hoztak forgalomba, mint egy évvel korábban – tájékoztatta az MTI-t Szabó Károly pénzügyőr dandártábornok, a NAV Központi Hivatala szakfőigazgatója.
Szabó Károly hozzátette: a magánfőzdék működésének engedélyezése és ötven liter saját fogyasztású pálinka jövedéki adó mentessége évente nem vetette vissza a bérfőzdék és a kereskedelmi szeszfőzdék teljesítményét: Magyarország 539 szeszfőzdéjében tavaly összesen 5.753 millió hektoliterfok gyümölcspárlatot állítottak elő.
A bérfőzetett pálinka mennyisége 27 százalékkal nőtt, összesen 4,526 millió hektoliterfok volt, amit 277.590 személy főzetett, számuk 33 százalékkal volt több, mint 2010-ben.
Az országban 72 kereskedelmi szeszfőzde működött 2011-ben, amelyek adóraktárként 0,85 millió hektoliterfok gyümölcspálinkát bocsátottak szabad forgalomba és 2,37 milliárd forint jövedéki adót fizettek be, 17,4 százalékkal többet mint 2010-ben, amikor a jövedéki adó összege 2,02 milliárd forint volt és a forgalmazott pálinka mennyisége 0,73 millió hektoliterfok.
Szabó Károly elmondta: a kereskedelmi szeszfőzdék növekvő pálinkaértékesítése azt mutatja, hogy a hazai fogyasztók egyre gyakrabban részesítik előnybe a hungarikumot, mint szigorúan ellenőrzött és nyilvántartott hazai gyümölcspárlatot a külföldi prémium kategóriás alkoholtermékekkel szemben.
A kizárólag gyümölcspárlatnál használható pálinkazárjegyet 2009 februárban vezették be és azóta egyre többen alkalmazzák. A NAV Központi Jövedéki Informatikai Rendszer adatai szerint 2009-ben 2,897 millió zárjegyet adtak ki, 2011-ben már 3,891 millió darabot. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >