Tovább nő a sertés ára
Meghaladta a kilónkénti 390 forintot az élősertések felvásárlási ára az elmúlt héten a magyar piacon, és Európában szintén áremelkedési trend érvényesül – írja az Agromonitor a Pick Szeged Zrt. elemzése alapján.
A Németországon, Ausztrián és Hollandián kívül Európa szerte emelkedtek a sertésárak a 22. héten. Spanyolországban az ár korrigáltan már 1,77 euró/kg (többéves csúcson van) és Franciaországban is 5 centtel emelkedtek az árak. Mindkét helyen alacsony a kínálat, a belföldi kereslet viszont nőtt, sőt, az üdülési szezon is beindult – számolt be az agrarszektor.hu.
Németországban a nagy vágóhidak kereslete továbbra is elég magas volt, néhol felárat is fizettek a sertésekért. A frankfurti tőzsdén nem volt nagy mozgás, a következő árakon (euró/kg) születtek kötések: júniusra 1,715; júliusra 1,720; augusztusra 1,730; szeptemberre 1,720.
A 23. hétre a német jegyzés várhatóan néhány centtel emelkedni fog, mivel a vágóhidak bíznak a javuló exportkilátásokban. A hírek szerint a gyenge euró miatt Oroszország is egyre több német sertéshúst importál.
Csehországban a 2012. első negyedéves számok alapján mind a sertéslétszám mind a kocalétszám csökkenése megállt.
A dán malacelhullási mutatók alakulása tükrözi a tenyésztői erőfeszítéseket, 2004. óta mintegy 30 százalékos csökkenést mutatnak a számok. Brazíliában egyre nő a Kínába irányuló export.
A magyar piacon a 22. héten a sertésár meghaladta a kilogrammonkénti 390 forintot. A jövő heti ármozgás egyelőre bizonytalan. Az Európai Unió új közös agrárpolitikája (KAP) továbbra is a növénytermesztést részesíti előnyben – jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára Debrecenben. (Népszabadság Online, Reviczky Zsolt)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >