Tovább koncentrálódik a sütőipar
Miközben a tavalyi aratás jól sikerült, az alacsony értékesítési árakkal már elégedetlenek voltak a gazdák. A gabonát feldolgozó cégek közben, finanszírozási gondjaik miatt, éppen csak a folyó termeléshez szükséges alapanyagot vásárolták meg a termelőktől, s a későbbi munkafázisban hasonló elvek szerint szállítottak lisztet a pékek és a tésztagyártók is.Évek óta koncentráció zajlik a sütőipari cégek piacán, folyamatosan csökken a kis pékségek száma. A Magyar Pékszövetség szerint a kicsik túlélési esélyein ront az élelmiszer-higiéniai előírások szigorítása. Csapás volt számukra a nagy multinacionális élelmiszerláncok beszállása is a versenybe. Az alkalmazotti létszám viszont meglehetősen stabilnak mondható: évek óta 25-27 ezer között ingadozik.
A hazai tésztapiac konzervatívnak mondható, de ez nem kedvetleníti el a gyártókat, mert szinte mindegyik elő-előáll valamilyen újdonsággal. A tésztapiacot az elmúlt években, kisebb-nagyobb ingadozásoktól eltekintve, stabilnak tekinthetjük, de eközben az olcsóbbnak számító kereskedelmi márkák részaránya növekszik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megszólalt az OKSZ az árrésstop meghosszabbításával kapcsolatban
Orbán Viktor bejelentette az árrésstop meghosszabbítását. Az Országos Kereskedelmi Szövetség…
Tovább olvasom >KSH: az egy évvel korábbihoz képest 8,0 százalékkal visszaesett a beruházások teljesítménye
A beruházások volumene 2025 II. negyedévében a nyers adatok szerint…
Tovább olvasom >Megújult a K&H gyermekbarát irodája
A nyári szünet a gyerekeknek maga a paradicsom, míg a…
Tovább olvasom >