Tovább koncentrálódik a sütőipar
Miközben a tavalyi aratás jól sikerült, az alacsony értékesítési árakkal már elégedetlenek voltak a gazdák. A gabonát feldolgozó cégek közben, finanszírozási gondjaik miatt, éppen csak a folyó termeléshez szükséges alapanyagot vásárolták meg a termelőktől, s a későbbi munkafázisban hasonló elvek szerint szállítottak lisztet a pékek és a tésztagyártók is.Évek óta koncentráció zajlik a sütőipari cégek piacán, folyamatosan csökken a kis pékségek száma. A Magyar Pékszövetség szerint a kicsik túlélési esélyein ront az élelmiszer-higiéniai előírások szigorítása. Csapás volt számukra a nagy multinacionális élelmiszerláncok beszállása is a versenybe. Az alkalmazotti létszám viszont meglehetősen stabilnak mondható: évek óta 25-27 ezer között ingadozik.
A hazai tésztapiac konzervatívnak mondható, de ez nem kedvetleníti el a gyártókat, mert szinte mindegyik elő-előáll valamilyen újdonsággal. A tésztapiacot az elmúlt években, kisebb-nagyobb ingadozásoktól eltekintve, stabilnak tekinthetjük, de eközben az olcsóbbnak számító kereskedelmi márkák részaránya növekszik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Amitől a terméket a kosárba helyezzük – kutatás
A PwC és a Publicis Groupe Hungary legújabb közös kutatása…
Tovább olvasom >Korhatár alá került az energiaital: amit minden boltosnak tudnia kell
Június 11-től életbe lépett az energiaitalok árusítására vonatkozó új szabályozás:…
Tovább olvasom >Háztartási és higiénés termékek ára is nyomon követhető az Árfigyelőben
Újabb 42 termékkategóriával bővült a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett,…
Tovább olvasom >