Tovább koncentrálódik a sütőipar
Miközben a tavalyi aratás jól sikerült, az alacsony értékesítési árakkal már elégedetlenek voltak a gazdák. A gabonát feldolgozó cégek közben, finanszírozási gondjaik miatt, éppen csak a folyó termeléshez szükséges alapanyagot vásárolták meg a termelőktől, s a későbbi munkafázisban hasonló elvek szerint szállítottak lisztet a pékek és a tésztagyártók is.Évek óta koncentráció zajlik a sütőipari cégek piacán, folyamatosan csökken a kis pékségek száma. A Magyar Pékszövetség szerint a kicsik túlélési esélyein ront az élelmiszer-higiéniai előírások szigorítása. Csapás volt számukra a nagy multinacionális élelmiszerláncok beszállása is a versenybe. Az alkalmazotti létszám viszont meglehetősen stabilnak mondható: évek óta 25-27 ezer között ingadozik.
A hazai tésztapiac konzervatívnak mondható, de ez nem kedvetleníti el a gyártókat, mert szinte mindegyik elő-előáll valamilyen újdonsággal. A tésztapiacot az elmúlt években, kisebb-nagyobb ingadozásoktól eltekintve, stabilnak tekinthetjük, de eközben az olcsóbbnak számító kereskedelmi márkák részaránya növekszik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >