Tovább kell erősíteni magyar-algériai agrárkapcsolatokat
A biztonságos élelmiszer-ellátás érdekében kiemelten fontos, hogy hazánk is megismerje az algériai termelési tapasztalatokat és technológiákat – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Mohamed Abdelhafid Henni-t Algéria mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcavezetőjét.

(Fotó: Pixabay)
A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy megvan az alapja a stratégiai együttműködésnek Magyarország és Algéria között. Az elmúlt időszakban pedig örvendetesen erősödtek agrár-külkereskedelmi kapcsolataink. A tárcavezető kiemelte, az afrikai ország éghajlata miatt a növénytermesztésben kialakult tapasztalataira hazánknak is nagy szüksége van. A kutatás, az oktatás és a nemesítés területén fontos az együttműködés elmélyítése, ami az élelmiszer-biztonság szempontjából is kiemelten fontos. Minél több együttműködést kell kialakítanunk, amiben a magyar és az algériai szakemberek és kutatóintézetek közösen dolgozhatnak. A legjobb befektetés, ha felsőoktatási tanulókat cserélünk egymás között, mert ennek mentén hosszú távon a két ország gazdasága is jobban fejlődhet, de a technológiai, kutatási, genetikai módszertanok vonatkozásában és fontos a partnerség – sorolta Nagy István.
Kifejtette, hazánk konkrét projekteket szeretne felvenni a Magyar-algériai Gazdasági Vegyes Bizottság következő ülésére
Ezekkel a gyakorlatban is előre léphetünk a két ország együttműködésének tekintetében. Az állategészségügyi kihívásokkal kapcsolatban Nagy István arról is beszélt, hogy a madárinfluenza komoly gondot okoz a hazai gazdálkodóknak, ami Algériában is nehézségeket jelent. Az észak-afrikai ország tapasztalataira és megoldási javaslataira hazánk is nyitott – tette hozzá. A miniszter hangsúlyozta, további lehetőségek rejlenek a napraforgó termesztés területén. Hazánk alapvető gazdasági érdeke, hogy a nemesítéssel kapcsolatos algériai tudáshoz és tapasztalatokhoz hozzáférjen. Emellett Magyarország kész megosztani erdőgazdálkodási gyakorlatait az észak-afrikai országgal. Jelenleg hazánk történetének legnagyobb országfásítási programja zajlik, az elméleti, technológiai újításokat is készek vagyunk bemutatni partnereinknek – tette hozzá.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Így ebédel a magyar – továbbra is húsfogyasztó nemzet vagyunk
Egy friss hazai kutatás feltárta, hogyan (nem) változott a magyar…
Tovább olvasom >Négy növényvédő szer kapott szükséghelyzeti engedélyt a sáskák elleni védekezéshez
Magyarországon az elmúlt években a szélsőségesen meleg és száraz nyári…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: országszerte mérséklődött az aszály, nagy területen meg is szűnt
A hét első felében hullott csapadék nyomán az aszály országszerte…
Tovább olvasom >További cikkeink
Spanyolországban vezeti be első AI-alapú megoldását a Carrefour
A francia Carrefour Spanyolországot választotta első mesterségesintelligencia-alapú megoldásának bevezetésére. Az AI.Carrefour…
Tovább olvasom >Kétszeres POP világbajnok a magyar Gösser Spritz display
Idén két világbajnoki címre is büszke lehet a hazai POP-szakma.…
Tovább olvasom >Legendás olasz panettone-gyártót vett az ír Valeo Foods
Újabb olasz cég felvásárlását jelentette be az ír székhelyű Valeo…
Tovább olvasom >