Tovább emelkedtek az élelmiszerárak októberben
Az ötödik egymást követő hónapja drágulnak a globális élelmiszerárak – élen a gabonafélékkel, cukorral, tejtermékekkel és a növényi olajokkal – adta közre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
A nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszerterményeinek havi árváltozását követő FAO élelmiszerár-index 3%-kal nőtt szeptember óta és összességében 6%-kal tavaly októberhez képest.
A gabonafélék árindexe 7%-kal ugrott meg az elmúlt hónapban, így 16%-kal van magasabban az egy évvel ezelőtthöz képest. Főleg a gabonaárak jártak az élen a csökkenő exportkapacitások, a kedvezőtlen argentin termelési körülmények és a száraz európai, észak-amerikai és fekete-tengeri időjárás összejátszása okán.
Az elmúlt hónapban mért drágulással (1,8%) kilenc havi csúcson a növényi olajok árindexe. A legnagyobb emelkedés a pálma- és szójaolajok esetében történt. Ezzel szemben a repce ára bár minimálisan, de csökkent a vírus második hullámával küzdő Európai Unió bizonytalan kereslete miatt.
A tejtermékek ára 2,2%-ot nőtt – a legerősebben a sajtfélék, utánuk a sovány és teljes tejpor, és a vaj. Az árak tükrözik a piaci viszonyokat és a hatalmas importkeresletet Ázsiából és a Közel-Keletről.
A cukor árindexe 7,6%-kal erősödött, részben a legnagyobb termelők (Brazília és India) gyengébb kibocsátása miatt.
Ezzel szemben a húsfélék árindexe 0,5%-kal csökkent, nem megtörve az elmúlt kilenc hónap trendjét, részben a Kína által Németországra kivetett importkorlátozások hatása miatt. A marha- és szárnyashús árai is csökkentek, ám a stabil nemzetközi kereslettel – és szűk kapacitásokkal – bíró birkáé emelkedett.
A vártnál kisebb, de így is rekord gabonatermés
A FAO legfrissebb Gabonakészletek és -igények gyorsjelentése szerint az idei globális gabonatermelés az eddig vártnál valamivel kisebb lesz, ám még így is eléri a 2 750 millió tonna rekordod, 1,6%-kal meghaladva a tavalyi értéket.
A „csökkenést” a szemestermények idézték elő, miután a tartósan kedvezőtlen időjárás várhatóan alacsonyabb kukoricatermelést hoz az EU-ban és Ukrajnában.
A becsült globális búzatermelést is részben csökkentették a kisebb ukrán és argentin termésmennyiség miatt.
Eközben a 2021-es őszi vetés kilátásaira pozitívan tekintenek a szakemberek.
A FAO közel 2%-kal nagyobb gabonfelhasználást prognosztizál a 2020–2021-es szezonra, leginkább az EU búzaigénye okán.
Kapcsolódó cikkeink
FAO: Új rekordokat érhet el a főbb mezőgazdasági élelmiszer-alapanyagok globális előállítása
Viszonylag optimista az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a…
Tovább olvasom >A vidéki térségek újjáélesztése a fiatalok segítségével
A vidéki térségekben a fiatal nők és férfiak fontos szerepet…
Tovább olvasom >Csökkent a FAO élelmiszerár-indexe májusban
Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke májusban az előző hónaphoz…
Tovább olvasom >További cikkeink
Akciók, árak, alternatívák – promóciós helyzetkép a magyar háztartásokban
Turcsán Tünde, a YouGov ügyvezető igazgatója a Promóciók Napja konferencián…
Tovább olvasom >A papírformán túl
A higiéniai papírtermékek piacán tapasztalható mozgások jól tükrözik a fogyasztói…
Tovább olvasom >Kereskedők akaszthatják meg a Kellanova Mars általi felvásárlását Európában
Versenyjogi vizsgálatot indíthat az Európai Bizottság a Mars közel 36…
Tovább olvasom >