Tovább drágul a hús
Eddig is emelkedett a hús ára, de várhatóan további drágulás következik az idei aszály miatt – tudta meg az InfoRádió a Vágóállat és Hús Terméktanács titkárától. Menczel Lászlóné szerint egy kilogramm karaj év végén több mint 1.800 forintba kerül majd.
A takarmányköltségek drágulása miatt emelkedett a hús ára, ugyanis az előállításban a legnagyobb részt ezek a költségek jelentik – mondta az InfoRádiónak a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára. Menczel Lászlóné kiemelte: az áremelkedés már megkezdődött, mivel sok helyen már elfogyott a tavaly még olcsóbban vásárolt takarmány.
Az élő állat előállítási költsége 20-25 százalékkal lett drágább, ezt a termelők továbbhárítják a feldolgozók felé, akik szintén érvényesítik átadási áraikban, így aztán a vásárlóknak is többet kell fizetni a húsért. A titkár példaként említette, hogy év elején egy kilogramm karajért 1300 forintot kellett fizetni, most már 1600 forintra drágult ez a termék, de az év végére további 15 százalékos áremelkedés várható.
Menczel Lászlóné szerint nem várható, hogy a takarmányárak csökkennének, így a hús sem lesz olcsóbb.
A KSH adatai szerint 6,6 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak a nyáron az aszály miatt a tavalyi évhez képest. A kiskereskedelmi árakban ez nem, vagy csak alig látható a Lehel téri piacon a zöldség-gyümölcs árusok szerint. Az eladók sokkal inkább a forgalom visszaeséséről panaszkodtak. Az InfoRádiónak nyilatkozó vásárlók sem annyira a zöldség-gyümölcs, hanem inkább a húsok árában látnak drágulást.
Abban a szakemberek és a kiskereskedők is egyetértettek, hogy az aszály miatti termeléscsökkenés hatása az árakban a téli hónapokban fog jelentkezni. (inforadio.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >