Tovább drágul a baromfihús és a tojás – tartósan magas árakra számíthatnak a fogyasztók
A baromfihús ára tovább emelkedik Magyarországon, annak ellenére, hogy a kormány árrésstop-intézkedései még érvényben vannak – derült ki az RTL Híradó összeállításából. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a csirkemellfilé közel 19 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt, a csirkecomb ára 11, az egész csirkéé pedig 8 százalékkal nőtt.
A baromfi a legkeresettebb húsféle a hazai piacon, a fogyasztása mintegy 25 százalékkal haladja meg a sertéshúsét, így a drágulás a háztartások széles körét érinti. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) szerint a 39. héten az árak további emelkedést mutattak, miközben a tojás ára is megugrott: a debreceni fogyasztói piacon átlagosan 85 forintba került darabja, ami egy hét alatt közel 6 százalékos növekedést jelentett.
Madárinfluenza és erős kereslet fűti az árakat
„A baromfiárakban még mindig a tavasszal lezajlott madárinfluenza-hullám hatása érezhető” – mondta Héjja Csaba, az MBH Bank agrárstratégiai elemzője. A szakértő szerint az uniós piacon a kínálat továbbra is szűk, mivel több tagállamban a járvány miatt jelentős állományveszteség történt. Ez felfelé hajtja az árakat, hiszen a termelők ott értékesítenek, ahol többet kapnak az árujukért.
Héjja Csaba rámutatott: jelenleg az Európai Unióban mintegy 10 millióval kevesebb tojótyúk van, mint amennyi a globális kereslet kielégítéséhez szükséges lenne. Ez Magyarország másfél–két havi tojásfogyasztásának megfelelő mennyiség, ami nem jelent hiányt, de erős keresleti piacot teremt.
Tavaszig maradhat a nyomás az árakon
Raskó György agrárközgazdász szerint a baromfihús ára hónapokig a jelenlegi magas szinten maradhat, miközben a tojás ára további 4–5 százalékkal emelkedhet az őszi–téli időszakban. Ennek oka, hogy a rövidebb nappalok miatt csökken a tyúkok termelékenysége, ami a kínálat szűkülését és újabb árnyomást okoz. „A tojás ára jellemzően a fényszegény hónapokban kezd emelkedni, és ez a tendencia tavaszig fennmaradhat” – fogalmazott.
Az inflációt is fűti az élelmiszerek drágulása
A magyar élelmiszerárak már korábban is az uniós átlag felett növekedtek: augusztusban az infláció csaknem kétszerese volt az EU-s átlagnak, amelyhez jelentősen hozzájárult a hús- és tojástermékek drágulása. Az elemzők szerint a következő hónapokban tartósan magas árszintek várhatók, és csak a tavaszi szezonban enyhülhet a nyomás a baromfipiacon.
Kapcsolódó cikkeink
A tojás nem közismert csodái: kolin, triptofán és a többiek
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Koleszterinszint: Miért ítélték el, és mentették fel a tojást?
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Gyorsult az élelmiszerinfláció Németországban szeptemberben
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
A jövő vásárlója 2025-ben: az ár és a kényelem mindenek felett
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Mínuszban az e-kereskedelmi mérleg
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Szakmai díjeső a SPAR Magyarországnál: fenntarthatósági, kereskedelmi és kommunikációs elismerések
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
