Tovább csökken a gépi kóla aránya
A Nielsen által mért vendéglátó-ipari forgalom szénsavas üdítőitalból még mindig meghaladja az 55 milliárd forintot. Az értékben mért eladások csökkenésének üteme 2 százalék 2006. augusztus–2007. júliusban, az előző évhez képest. Mennyiségben mínusz 10 százalékos a mutató. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen.Az egy literre jutó átlagár folyamatosan emelkedik az utóbbi évben. Az idén júliusban mért 547 forint 12 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi vendéglátós átlagárat. (Tavalyelőtt júliushoz képest 17 százalék az emelkedés mértéke.)
A forgalom megoszlása az értékesítőhelyek között változatlan maradt. A nagy mennyiségeket értékesítő úgynevezett volumenhelyekre (kocsma és büfé) 43 százalék jut, míg az éttermekre 28. A pub-kocsma szegmens mutatója 16, a szórakozóhelyé 7, a szálláshelyé pedig 6 százalék.
Töretlen a kólaíz népszerűsége, amelyre a teljes forgalom 55 százaléka jutott mennyiségben, 56 pedig értékben. Utána következik a narancs (18, illetve 17), valamint a tonik (mind mennyiségben, mind értékben 7-7). Utánuk a citrom-lime, szőlő és citrom következik.
A kiszerelésfajták pozícióváltásánál szembetűnik a gépi sűrített részarányának további csökkenése és az üveg folytatódó növekedése. Mennyiségben egyre nagyobb arányt képvisel 2006. augusztus–2007. júliusban a nem visszaváltható műanyag (39 százalék) és az üveg (26). Csökkenő tendencia jellemzi a visszaváltható műanyagot (18) és a gépi sűrítettet (14). A fémdoboz és a gépi hígított mutatója 1–2 százalék között mozog.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Lassan terjed a cash-back rendszer Magyarországon a boltokban
Magyarország 2023 júliusában bevezetett cash-back rendszere, amely lehetővé teszi a…
Tovább olvasom >Tofukat tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete
A Tudatos Vásárlók Egyesülete a nemzetközi együttműködés keretében, cseh partnerekkel…
Tovább olvasom >13,5 százalékkal, 2100 forint fölé emelkedett a fizikai átlagórabér a második negyedévben
Az idei második negyedévben 2104 forint volt a fizikai munkát…
Tovább olvasom >