A közvélemény kevés ellenállást tanúsított a nemdohányzókat védő törvénnyel szemben, ám a vendéglátás egy része tragédiának éli meg a teljes dohányzástiltást. A magasabb szintű éttermi gasztronómiát képviselő szakemberek jelentős hányada viszont nincs megijedve a füstmentes jövőképtől!
Rosenstein Tibor
A budapesti Rosenstein étterem tulajdonosa
Először Írországban láttam olyat, hogy emberek az éttermekben felállnak az asztaltól, és kivonulnak az utcára dohányozni. Első pillanatban furcsa lesz a teljes tiltás, de van számomra némi haszna is. Ugyanis olyan mélyen él bennem, hogy a vendéget nem szabad „bántani”, hogy amikor nálam olyan asztalnál gyújtanak rá, ahol elvben nem lehetne, akkor sem szoktam szólni – nem szeretek magyarázkodni, „ellenségeskedni”. Amikor érvénybe lép a teljes tiltás, akkor erre nem is lenne szükség, ha viszont ma nyilvánítanám nemdohányzó étteremnek a Rosensteint, azzal vendégeket veszíthetnék.
A teljes tiltást persze azért túlzásnak tartom, hiszen a dohányzás hozzátartozik a kocsmák, sörözők hangulatához, azt meg pláne, hogy felülről mondják meg az embereknek, mit tehetnek, mit nem. A dohányzó éttermek kialakítását hagyni kéne, ami meg a munkavállalókat illeti, azt gondolom, bárkinek joga van olyan munkahelyet választani, amilyen az igényeinek megfelel. Mint annyi minden Magyarországon, ez is túl van egy kicsit lihegve, akárcsak az egyelőre elvetett „hamburger törvény”.
Merczi Gábor
A budapesti Gundel étterem séfje
Már régen meghoztam volna a vendéglátóhelyi dohányzást tiltó törvényt: az étkezést ne zavarja a füst! Ahogy a brit példákat láttam, szerintem ez itthon sem fogja befolyásolni a vendéglátás forgalmát. Nálunk jelenleg a bár részben lehet dohányozni, de ez nemsokára átalakul, és a mostani könyvtárszobát fogjuk szivarszobaként használni. Mindemellett az általános tiltást én sem tartom igazán jó ötletnek, de a könnyítési javaslatokhoz képest nekem más az elképzelésem – a törvényt meghatározott időszakban kellene alkalmazni, például 9-19 óra között. Ami pedig a munkavállalókat illeti: eddig úgy tapasztaltam, hogy akik dohányzó helyen dolgoznak, legtöbbször maguk is dohányosok.
Gál Attila
A budapesti Márgál étterem tulajdonosa
Dohányzásellenes vagyok, de a tiltás minket amúgy sem érint: eleve nemdohányzó étteremként nyitottunk. Ez az étkezés bizonyos minőségi szintjén felül természetes is kell, hogy legyen.
Konkoly György
Az egri Fehérszarvas étterem tulajdonosa
Mi a szivarozást és a pipázást korábban sem engedtük meg üzletünkben, a vendégkörünk nagy hányada pedig is cigarettára gyújtani is kulturáltan kimegy az utcára. Nem vagyok ellene a dohányzókat védő törvénynek, legalábbis ami az éttermeket illeti. Attól nem félek, hogy ezekben visszaeshet a forgalom a tiltás miatt, legfeljebb rövid időre. Más a helyzet a kocsmákban, ott okozhat gondokat ez az intézkedés. Ahol például focimeccset néznek az emberek, ott már csak idegességükben is rágyújtanak a vendégek. Vannak hátulütői az ajtó előtti cigarettázásnak is – szerintem borzasztóan tud kinézni, ha az üzlet előtt eldobálják a csikkeket. Úgy hallottam, az angolok már erről is leszoktak: egyszerűen tudomásul vették, hogy az evés-ivás mellett nincs dohányzás.
Szongoth János
A Semiramis kávézólánc ügyvezetője
Meggyőződésem, hogy a kávézókat nem érik hátrányok a dohányzás vendéglátóhelyi tiltásával – amennyit a tulajdonosok elveszítenek a dohányosok esetleges elmaradásán, annyit biztosan nyernek a nemdohányos vendégkör bővülésén. Ráadásul a Semiramis kávézókban, ahol szemes kávét kimérve értékesítenek, kárt is okoz a cigarettafüst: tönkreteszi a terméket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >